Fraudele sunt sancționate de autoritățile competente potrivit legii sau regulilor anumitor instituții. Așa se face că, un elev care a vrut să copieze la examenul de Bacalaureat, a fost prins cu telefonul în bancă, fiindu-i anulată lucrarea. În plus, elevul va trebui să plătească un preț mult mai mare decât susținerea examenului încă o dată.
Cel care se face vinovat pentru fraudarea unui examen este un elev italian al Liceului Umanistic Giovanbattista Vico din Sulmona, care a primit o pedeapsă dură după ce a a fost prins cu telefonul în mână. Astfel, pe lângă susținerea unui nou examen, elevul este obligat să repete anul V de studii.
Momentul în care a fost surprins de profesori a fost în timpul celei de-a doua probe scrise specifice domeniului economico-social, atunci când elevul stătea relaxat pe telefon, încălcând regulile impuse în timpul examenului. Imediat după descoperirea fraudei, comisia a anulat lucrarea elevului și l-a eliminat din examen, iar cazul a ajuns în atenția Ministerului Educației Educației din Italia, care a deschis o anchetă. Potrivit legii, elevii care sunt prinși săvârșind fraude în timpul examenelor riscă închisoare de la minimum 3 luni la un an.
Este scandal imens la unul dintre cele mai mari licee din București, după ce mai mulți profesori supraveghetori au anulat zeci de lucrări, la nicio oră după începerea examenului. Se pare că, lucrările ar fi fost completate neconform instructajului, deși aceste lucruri nu au fost anunțate anterior.
„Pe la o oră și jumătate, directorul comisiei a intrat în sălile de evaluare, și la mine în sală, au fost mai multe colege de-ale mele. Când a trecut printre bănci, anulat, anulat, anulat fără nicio explicație.
În urmă insistențelor li s-a spus că acestea au început rezolvarea de pe prima pagină a foii de rezolvare și asta nu era conform instructajului. Chestia asta nu ni s-a spus la începutul Bac-ului, că cică așa ar fi fost pe modelul de examen”, a spus un elev.
Potrivit declarațiilor a două profesoare, motivul pentru care a avut loc această neînțelegere este aparent banal, mai exact, un cuvânt scris puțin mai jos decât ar fi trebuit. Pe lângă toate neînțelegerile apărute, elevii ale căror lucrări au fost anulate nu au primit timp suplimentar ca să le refacă. Ministerul Educației a confirmat incidentul și a transmis că va investiga cazul.