Ce pățești de fapt dacă nu îți duci copilul la școală. Legea spune clar. Sancțiunile sunt usturătoare

de: Anca Lupescu
09 02. 2022

Părinții care nu își duc copiii la școală pot fi sancționați chiar și cu închisoarea. Orice părinte care în mod nejustificat refuză dreptul la educație a unui copil poate răspunde în fața legii. Educația este obligatorie și constituie un drept al fiecărui copil. De fapt, în Legea Educației scrie că învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. 

Ce riscă părinții care nu își duc părinții la școală

Părinții care încalcă dreptul copiilor la educație pot fi sancționați cu amendă  sau închisoare. 

“În articolul 16 din Legea Educației se specifică faptul că învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial.

Același articol din legislație specifică și faptul că grupa mare, din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 și 6 ani, este obligatorie din acest an, grupa mijlocie va fi obligatorie din 2023 și grupa mică va fi și ea obligatorie din anul 2030.

Astfel, atragem atenția faptului că retragerea copilului din învățământul general obligatoriu (incluzând grupa mare din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 și 6 ani)

poate atrage după sine sancțiuni de ordin penal pentru săvârșirea infracțiunii de impiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu, prevăzută de art. 380 din Codul Penal și sancționată cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă penală”, subliniază avocatul Alina Roșca, conform hotnews.ro.

Ce excepție există în lege

Excepție de la aceste prevederi sunt cazurile prevăzute expres în Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de invatatmant în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.”, adaugă avocatul.

Totodată, există opțiunea de înghețare a anului școlar, care este singura permisă din punct de vedere legal pentru ca un copil să nu meargă la școală.