Știați că există o lege în România care prevede că este ilegal să deschideți scrisorile care nu vi se adresează? V-ați pus întrebarea ce se întâmplă dacă deschideți accidental scrisorile adresate altcuiva? În termeni legali acest gen de acțiuni sunt catalogate în Codul Penal sub denumirea de violarea secretului corespondenței. Vom încerca să vă răspundem la aceste întrebări și, poate, astfel nu veți fi tentați să faceți acest lucru.
Poștașii, angajați ai Poștei Române, care vă livrează poșta au sarcina de a sorta fiecare scrisoare și colet, astfel încât să ajungă în căsuța poștală a persoanei căreia i se adresează. Din păcate, poate apărea o greșeală și s-ar putea să ajungeți la o scrisoare adresată vecinului. Dacă este combinat cu alte câteva litere care ți se adresează, s-ar putea să o deschizi din greșeală, crezând că a fost a ta. Chiar și așa, în cazul în care faceți acest lucru, trebuie să știți că legislația românească pedepsește astfel de lucruri.
Chiar dacă ați deschis din greșeală poșta unei alte persoane, acțiunile dvs. după ce ați făcut acest lucru vor dicta dacă ați comis o infracțiune. Dacă decideți să aruncați scrisoarea în coșul de gunoi, ați comis o infracțiune, deoarece acțiunea a obstrucționat și oprit în mod intenționat procesul de livrare referitor la corespondența respectivă. De fapt, puteți fi taxat pentru acțiunea respectivă.
Dacă deschideți în mod neintenționat un plic care nu vi se adresează, cel mai bine este să scrieți „returnare la expeditor” sau „livrat la o adresă greșită” pe numele persoanei căruia trebuie să i se livreze plicul. Prin efectuarea acestei acțiuni, Poșta Română va recunoaște greșeala și va retransmite scrisoarea la adresa persoanei corecte.
În legea românească acest fel de acțiuni se numesc „Violarea secretului corespondenței”, și se pedepsește conform legilor în vigoare. Acest gen de infracțiune, conform Codului Penal, este încadrată ca atare.
În Codul Penal este stipulat că violarea corespondenței poate fi sancționată ori cu închisoarea, ori cu o amendă penală. În cazul în care judecătorul decide că infracțiunea este una gravă, cel care a comis infracțiunea poate face închisoare de la trei luni la un an. În celălalt caz, judecătorul poate decide doar o amendă penală.
„Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală, se pedepsesc.”, se spcifică în Codul Penal.
Așa că mai bine nu încercați să deschideți corespondența vecinului pentru că riscați ori închisoarea, ori o amendă penală.