Situație neașteptată pentru unii românii care au ajuns de curând la granițele UK. Ce s-a întâmplat cu aceștia? Peste 60% din cetățenii UE au fost în această situație.
Peste 60% dintre cetățenii Uniunii Europene au fost opriți în porturi după Brexit. Mulți dintre români au avut de suferit. Avocații susțin că datele guvernamentale pentru primele șase luni ale lui 2021 ridică multe întrebări cu privire la posibila profilare rasială.
Mai mulți cetățeni s-au trezit că sunt opriți de oficialii de frontieră britanici, în special cei care provin din România, arată cifrele, astfel ridicându-se semne de întrebare cu privire la cei de la noi din țară.
Datele emise de guvern indică faptul că în primele șase luni din anul curent au fost oprite nu mai puțin de 7.249 de persoane în porturi. Cifrele reprezintă chiar o creștere de cinci ori în aceeași perioadă în 2020, când circulația între statele membre ale UE era liberă.
Opririle sunt împărțite în două categorii: cele din porturile din Marea Britanie, inclusiv Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, și ceea ce sunt cunoscute sub numele de „controale juxtapuse” efectuate pe site-urile franceze în care funcționează oficialii britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel și porturile de feribot Calais și Dunkerque.
Dintre cei opriți în termenul menționat, 4.482 erau din România. Cifrele sunt reduse în dreptul cetățenilor din Bulgaria. Doar 600 de cetățeni din țara vecină au fost ochiți de oficiali, iar alte 400 de persoane din Polonia au fost Chestionate.
„Este legitim să se facă verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale, dar aceste ultime cifre pun întrebarea unde există o agendă de bază.
„Aceste tipuri de opriri pot fi traumatizante și există riscul ca ofițerii de imigrare să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie înțepată dacă se întâmplă ”, a declarat Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells, arată theguardian.com.
Nu sunt necesare vize pentru vizite de până la 90 de zile sau pentru cei care au domiciliul stabil în țară cu statul prestabilit sau stabilit, dar totuși oficialii de frontieră sunt acuzați că au fost mai duri decât a trebuit în anumite cazuri în special la jumătatea anului curent după ce s-a dovedit că dețin cetățenii UE. În multe dintre situații cetățenii se aflau în vizite scurte.