Ce orori ascunde această imagine din satelit. Descoperire istorică făcută de cercetători în acest loc

de: Alexandra Chivu
07 04. 2020

Pentru prima dată din 1945 încoace, cercetătorii au investigat ororile care au avut loc pe spațiul ce ocupa singurul lagăr de concentrare nazist pe pământ britanic.

Ce orori ascunde această imagine din satelit

Insulele Canalului sau Insulele Anglo-Normande sunt un grup de insule situate în Canalul Mânecii, între Anglia și Franța, ce au fost singurul teritoriu britanic ocupat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Una dintre aceste insule, Alderney, a devenit casa a două lagăre de concentrare. Unul dintre ele a fost numit Sylt sau Lager Sylt.

Guvernul britanic a efectuat o anchetă oficială după război cu privire la ororile care au avut loc aici, iar mulți oameni au suspectat că raportul a fost lansat în încercarea de a discuta despre ”un lagăr de concentrare pe pământ britanic”.

Pentru a descoperi adevărul, arheologii de la Universitatea Staffordshire din Marea Britanie au folosit diferite metode pentru a studia locul și experiențele persoanelor închise aici. Raportând adesea în ”jurnalul Antichitate”, echipa a folosit sondaje geofizice, fotografii de recunoaștere aeriană declasificate și diverse scrieri, pentru a crea o hartă detaliată a Sylt.

Mărturia unui fost prizonier

Documentația oficială a Schutzstaffel (SS) a naziștilor arată că 103 persoane și-au găsit sfârșitul în acest lagăr. Cu toate acestea, o evaluare a altor surse sugerează că au pierit acolo cel puțin 700 de oameni, mulți decedând în timp ce călătoreau spre sau dinspre insule.

În schimb, noua cercetare arată că tabăra a suferit o serie de schimbări, înfățișând diferite dimensiuni. Insula a fost folosită inițial de Germania nazistă pentru a adăposti câteva sute de lucrători și prizonieri din Europa de Est, dar a căzut sub puterea SS în anul 1943, transformând situl în două lagăre de concentrare, inclusiv, Sylt.

Cercetarea a fost confirmată de mărturia fostului prizonier din Sylt, Wilhelm Wernegau: „În baraca mea, erau în jur de o sută cincizeci de oameni, sau poate încă câțiva. În fiecare colibă erau cam la fel. Am avut pături de paie și de-a lungul timpului, pe Alderney, am suferit groaznic de păduchi”, conform iflscience.com.