Ce obligații vor putea avea operatorii de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale. ANRE a făcut anunțul

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2021

Noua criză din România, aia reală, este a facturilor la energia electrică și la gaze naturale. Românii s-au trezit peste noapte cu facturi enorme de plată, iar situația s-a escaldat de la o zi la alta. Forțați de situație și la presiunea zecilor de mii de reclamații  ANRE a dat amenzi către furnizorii găsiți în neregulă. Pe de altă parte, ca urmare a analizelor de caz, oficialii instituției anunță noi măsuri menite să compenseze greșelile făcute de furnizori în raport cu consumatorii casnici.

Criza facturilor rezolvată arțial. Florin Cîțu nu vrea plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică

După mai multe sesizării și reclamații, zilele trecute ANRE anunța concluziile unor anchete făcute în teren la diferiți funrizori. Presiunea crizei facturilor exorbitante au determinat instituția de reglementare să ia mai multe măsuri punitive la adresa furnizorilor.

Astfel s-a ajuns la amendarea acestora, sumele ridicându-se la 2,77 de milioane de lei. Atât furnizorii de energie electrică, cât și cei de gaze, găsiți în neregulă au fost amendați de ANRE. În speța furnizorilor de energie electrică au fost 5 furnizori amendați, de cealaltă parte, 4 furnizori de gaze naturale au fost, de asemenea, amendați, după cum urmează:

Amenzi ANRE furnizorii de energie electrică
  • Distribuţie Energie Electrică – 670.000 lei,
  • E-Distribuţie Muntenia – 400.000 de lei.,
  • E-Distribuţie Banat – 400.000 de lei.,
  • E-Distribuţie Dobrogea – 400.000 de lei.,
  • Delgaz Grid (energie electrică) – 400.000 de lei.
Amenzi ANRE la furnizorii de egaze naturale
  • Distribuţie Energie Oltenia – 190.000 lei,
  • Delgaz Grid (gaze naturale) – 160.000 lei,
  • Premier Energy (gaze naturale) – 90.000 lei
  • Distrigaz Sud Reţele (gaze naturale) – 60.000 lei.

 

Nu se plafonează prețurile la gaze și energie electrică

Tot astăzi, premierul Florin Cîțu anunța că nu va aproba, sub nicio formă, plafonarea prețurilor la gazele naturale și la energia electrică.

„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva.

Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi.”, a spus Florin Cîțu.

ANRE impune noi reglementări furnizorilor

În urma situațiilor create de facturile abuzive, ANRE a trecut la implementarea de noi reglementări, menite să vină în ajutorul românilor afectați direct de modul de operare al furnizorilor. În cazul celor de energie electrică, s-a stabilit faptul că un consumator va beneficia de cmpensații în cazul în care furnizorul nu va citi în termenul stabilit de lege contoarul de curent electric.

„În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, principalele modificări se referă la includerea unor prevederi explicite privind obligația operatorilor de distribuție referitoare la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienților finali și ai prosumatorilor, respectiv în cazul asigurării accesului utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare), precum și prevederi privind acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum.”, anunță ANRE.

În cazul furnizorilor de gaze naturale, anunță ANRE, s-au luat măsuri pentru măsurarea gazelor naturale, periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare, regularizarea diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze distribuite, racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale.

În cazul în care furnizorii nu respectă aceste decizii, aceștia vor fi pasibili de amenzi din partea ANRE, dar și de plăți compensatorii pentru consumatorul afectat de acest gen de situații.

„Considerăm că modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări.

Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va conduce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare.”, mai spune ANRE.