Ce obligație au medicii care află că pacienții sunt vaccinați ”la chiuvetă”. Raed Arafat face anunțul
Raed Arafat a vorbit despre riscurile pe care românii și le asumă atunci când falsifică un certificat verde anti-COVID. Ce a declarat secretarul de stat cu privire la obligațiile medicilor români în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus.
Raed Arafat, mesaj către medicii din România care tratează bolnavii de COVID
Vineri, 5 noiembrie, în cadrul unei ședințe de Guvern, secretarul de stat Raed Arafat a făcut o serie de declarații surprinzătoare la adresa medicilor din România.
Șeful DSU le-a transmis un mesaj cetățenilor români, conform căruia doctorii nu pot garanta în totalitate că ar fi vaccinați în realitate toți pacienții care-și pierd viața în urma unor complicații apărute în urma infecției cu virusul Covid-19.
Cu toate acestea, specialistul atrage atenția asupra faptului că medicii din România ar trebui să păstreze secretul și să nu îi denunțe pe cei pe care i-ar fi depistat că au prezentat un certificat de vaccinare fals.
„Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu.
Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real.
Ar fi în folosul ei, măcar în perioada de tratament, să spună acest lucru. Poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă”, a declarat Raed Arafat, notează cei de la Gândul.
Ce pot păți pacienții care prezintă un certificat verde fals
Mai mult de atât, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România a declarat faptul că există anumite diferențieri în ceea ce privește tratamentul pe care-l pot primi pacienții care au făcut o formă mai ușoară a bolii.
Raed Arafat i-a sfătuit pe românii care sunt nevaccinați să mărturisească acest lucru în cazul în care ajung la spital, pentru ca medicii să stabilească ce tratament le vor aplica.
„Ştiţi bine că la o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferenţieri la aplicarea tratamentelor.
Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament.
Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament.
Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte.”, a completat şeful DSU, conform sursei citate anterior.