Ce nume de cod a avut Ion Țiriac în comunism. Cum a trecut de la informator la urmărit

Ce nume de cod a avut Ion Țiriac în comunism. Cum a trecut de la informator la urmărit
Ce nume de cod avea Ion Tiriac in comunism

Ion Țiriac, în vârstă de 82 de ani, semnase un angajament de colaborare cu Securitatea, însă a devenit urmărit de ea.

Ce nume de cod a avut Ion Țiriac în comunism

Ion Țiriac a avut relații bune cu marii lideri comuniști, dar a lăsat și umbre în urma lui. Ion Țiriac, jucător de tenis, antrenor, manager și om de afaceri de succes. Contestat de unii, lăudat de alții, el a devenit unul dintre cele mai influente persoane din tenis și business.

Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, în anul 1963. El avea numele de cod ”Titi Ionescu”. A dat câteva note informative, dar după trei ani, colaborarea cu Securitatea s-a încheiat.

„De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul ”Titi Ionescu” în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului ”Titi Ionescu” şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota atunci ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac, potrivit gsp.ro.

Din momentul acela, colaboratorul ”Titi Ionescu” a devenit urmăritul ”Tănase”. În anul 2010, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a hotărât că Ion Țiriac a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu a făcut poliție politică.

Ion Țiriac era bun prieten cu prințul Dimitrie Sturdza, fostul numărul 1 în tenis al Elveției, în anii ’60-’70.

El și-a amintit în urmă cu doi ani că „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”.

„Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Ţiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur şi un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor!”, a spus Dimitrie Strurdza, fost jucător de tenis.

De asemenea, unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Ion Țiriac, pe nume Gunther Bosch, a povestit că „eu jucam de ceva vreme tenis cu cel mai important om n stat, Gheorghe Maurer. Apoi a venit să joace și Ion Țiriac, prietenul meu. Treptat relaţia lui cu Maurer a devenit foarte bună, așa că a ajuns să îmi ia locul. Țiriac avea această abilitate de a se face plăcut, de a-și crea relații”.

Țiriac, ”un mare profitor”

Gheorghe Maurer l-a învățat pe Ion Țiriac să vâneze, iar martori ai vermii au susținut că la o partidă de vânătoare, în anul 1968, cei doi au pariat pe vârsta unui urs doborât. Maurer a câștigat și l-a pus pe Ion Țiriac să-și radă mustața. Acesta din urmă nu a confirmat întâmplarea, însă a apărut în câteva fotografii ale vremii și fără mustață, împreună cu Maurer.

Potrivit Libertatea.ro, relația cu Maurer, unul dintre cei mai influenți lideri comuniști din anii ’50-’70 i-a adus multe avantaje lui Ion Țiriac, spunea, în urmă cu un deceniu, Jean Maurer, fiul fostului premier.

„Țiriac își păstra pașaportul și după revenirea din deplasările în străinătate și putea să schimbe valuta în lei la un curs mai avantajos. Tata a fost un mentor pentru Țiriac, care s-a dovedit a fi un mare profitor. A beneficiat de relația cu tata să capete imunitate.

Când părintele meu a îmbătrânit, după Revoluție i-a luat colecția de 32 de arme pentru numai 60.000 de mărci, deși aceasta valora de zece ori mai mult. A luat și tablouri din casa părinților mei, prin intermediul surorii lui, Rodica Țiriac”, a spus acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI