Frica de noi infectări a determinat marii operatori din industria aeronautică de transport, să-și analizeze opțiunile. Se vehiculează ideea unui ”pașaport Covid” care ar putea ajuta pasagerii aerieni să evite carantina, și să se poată deplasa.
În ultimele luni, ideea introducerii pașapoartelor de imunitate digitală a început să circule ca o potențială cale de salvare pentru a putea relua călătoriile internaționale de agrement.
Primii care au anunțat necesitatea unui astfel de pașaport din partea pasagerilor, au fost cei de la Cathay Pacific, urmați de United Airlines.
Cei care călătoresc cu United Airlines, între Londra și New York, vor fi obligați să prezinte acest ”pașaport Covid”.
Qantas, una dintre cele mai mari companii aeriene din Australia, a anunțat că va implementa aceeași procedură pentru pasagerii săi.
Oficialii au anunțat că li se vor cere aceste pașapoarte înainte de a călători pe plan internațional.
Deja companiile care se ocupă cu biometria au dezvoltat noi certificări biometrice faciale pentru noile pașapoarte.
”Un pașaport de imunitate este o dovadă prezentabilă a imunității față de Covid-19. Este conceput pentru a ajuta o persoană să demonstreze că a fost testată și că rezultatul testului îi aparține, dar fără a fi nevoie să împărtășească informații personale. ”, a declarat Husayn Kassai, cofondator și CEO al Onfido, din Londra, companie specializată în certificare biometrică facială.
Pașapoartele de imunitate, sau ”pașaport Covid”, sunt în prezent examinate în primul rând în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie.
Cu ajutorul acestor pașapoarte li se permite să continue să lucreze în condiții de siguranță, cu un risc redus de focar în spitale.
Luarea în considerare a pașapoartelor imunitare în Marea Britanie este încă în stadiile incipiente.
Guvernul britanic examinează cererile de la alte firme de recunoaștere facială și de identitate.
Proiectul este dezvoltat în colaborare cu o serie de experți medicali și cadre universitare, pe viabilitatea unui sistem bazat pe imunitate.
Nu se știe data exactă când Marea Britanie va adopta formal pașapoarte de imunitate.
Dar potențialul pentru astfel de documente de a accelera redeschiderea unor părți din viața publică este necesar.
Astfel de idei au fost deja lansate și în Germania, Indonezia, Italia, Israel, Columbia, Argentina, Estonia și SUA.
Un alt aspect important al acestui nou sistem, este acela al dovezii vaccinării, odată ce vor exista pe piață vaccinurile împotriva noului virus.
Conform datelor incipiente, noul ”pașaport Covid” va conține obligatoriu inclusiv datele despre vaccinările fiecărui individ în parte.
Fără aceste date va fi imposibilă deplasarea, spun inițiatorii proiectului.
Poate că cel mai mare obstacol care stă în calea introducerii acestui ”pașaport Covid”, sunt informațiile științifice despre Covid-19 în sine.
Încă nu este clar cât de exacte sunt testele de anticorpi și când sunt detectați anticorpii, și cât timp rămân în corpul cuiva.
Dar pentru ca un ”pașaport Covid” să funcționeze în practică, guvernele și practicienii din domeniul sănătății au nevoie de teste serologice fiabile.
Aceste teste pot identifica cu precizie anticorpii din fluxul sanguin al unei persoane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste teste nu sunt posibile în acest moment.