29 aug. 2022 | 18:00

Ce nu este bine să faci de Sfântul Alexandru 2022. Tradiții si obiceiuri

Diverse
Ce nu este bine să faci de Sfântul Alexandru 2022. Tradiții si obiceiuri
Ce nu este bine să faci de Sfântul Alexandru 2022

Ce nu este bine să faci de Sfântul Alexandru 2022. Ca în cazul mai multor sărbători religioase, credincioșii români respectă cu sfințenie o serie de obiceiuri. Același lucru se va întâmpla și pe data de 30 august, atunci când este prăznuit Sfântul Alexandru.

Cine a fost Sfântul Alexandru?

Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii. Acesta a fost cunoscut ca fiind protectorul omenirii și apărător dârz al creștinătății. A trăit în secolul IV, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. A dus o viață modestă, fără știința cărților, însă a fost înțelept datorită harismelor sale.

Sfântul Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Constantinopolului la Sinodul I, acolo unde a apărat religia și credința împotriva ereziei lui Arie, care susținea că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de către Tatăl.

După încheierea Sinodului, un înger i s-a arătat Patriarhului, spunându-i că cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru, slujitorul său. După ce a ajuns Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru a continuat să apere Credința Ortodoxă. A trecut în cele veșnice la vârsta de 98 de ani, în anul 337.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Alexandru 2022

Potrivit tradiției, se spune că pe 30 august, atunci când este sărbători Sfântul Alexandru, oamenii trebuie să fie mai receptivi la nevoile aproapelui. Nu trebuie să există motive de ceartă, iar dacă există, ele trebuie să dispară. În caz contrar, o vei duce într-o sfadă până la sfârșitul anului.

Această sărbătoare este ziua perfectă de a cădea la pace cu persoanele cu care nu te-ai înțeles pe parcursul anului. Totodată, nu este bine să vorbești de rău pe absolut nimeni.

În această zi, femeile care poartă numele sfântului, nu trebuie să muncească. Nu au voie să spele hainele cu mâna sau să facă curățenie prin casă sau prin curte. De asemenea, Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi în această zi cu cei care nu au avut o soartă atât de fericită.

Conform tradiției, credincioșii trebuie să rostească rugăciunea Sfântului Alexandru, una specială destinată celebrării lui. Oamenii din popor spun că această rugăciune este făcătoare de minuni.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Sfântul Alexandru

“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.

Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu”.

 

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Angajații din România s-au sucit. Nu mai vor această muncă
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
FINAL de război în Ucraina. Zelenski, anunț ISTORIC: Un sfârșit rapid și drept
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro