În prima zi a aestui weekend, întreaga creștinătate ortodoxă prăznuiește o zi extrem de importantă. Pe 14 septembrie este Înălțarea Sfintei Cruci, moment punctat în toate Bisericile Ortodoxe. În tradițiile din bătrâni se povestește și despre ce nu este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci, moșii spunând că e mare păcat dacă încalci aceste tradiții pe 14 septembrie.
În această sâmbătă creștinii se vor strânge în Biserici pentru a prăznui Înălțarea Sfintei Cruci. Această sărbătoare comemorează trei evenimente istorice.
Vorbim, așadar de găsirea Adevăratei Cruci de către Sfânta Elena, dedicarea bisericilor de pe locul Sfântului Mormânt și al Muntelui Calvar, precum și restaurarea Adevăratei Cruci la Ierusalim de către Heraclius al II-lea.
Înălțarea Sfintei Cruci este o zi pentru a onora crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. În bisericile orientale, sărbătoarea datează de la inaugurarea Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, în jurul anului 335.
Ca în cazul și altor zile de asemenea importanță, conform vechilor tradiții și obiceiuri, sunt anumite ritualuri care se fac, și există și anumite interdicții. Se spune că în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci, bunicile strângeau ultimele plante de leac, alături de alte buchete de florii, și toate erau duse în Biserică, unde erau așezzate în jurul unei Cruci sfințite.
Tot din bătrâni se mai spune că în această zi este vestirea sfârșitului verii, și a începutului de toamnă, și când șerpii apar și produc o așa-numită mărgică, denumită piatra nestemată vindecătoare de boli.
Tot din datina străbună se mai spune și ce nu este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci, și anume să mănânci usturoi, pește, nuci sau prune. În cazul celor care se gândesc să muncească într-o zi ca asta, bătrânii spun că le-ar aduce primejdii.
După cum bine ni s-a mai povestit de către buncii, toate aceste tradiții, chiar superstiții, fac parte din cultura populară, și e mare păcat dacă încalci aceste tradiții pe 14 septembrie.
Pentru gospodarii pricepuți ziua de 14 septembrie înseamnă și începutul culesului la vie, iar strugurii aduși în ogadă vor da un vin bun.
Sunt și alte tradiții și obiceiuri păstrate dn negura timpului în satele din România, dar de multe dintre ele nici măcar bunicii noștri nu-și mai aduc aminte, la cât de vechi sunt.
Indiferent dacă se păstrează sa nu aceste tradiții, ziua de 14 septembrie este o zi importantă pentru creștinii ortodocși care aduc un prinos de smerenie.