Epifania, așa cum mai este denumită această sărbătoare în popor, este una dintre cele mai importante din luna ianuarie și din an. Credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri străvechi, mai ales la sate. Ce nu este bine să faci de Bobotează 2023 și care sunt cele mai importante obiceiuri?
Începutul de an vine cu două mari sărbători . Pe 6 ianuarie este Boboteaza, iar a doua zi, pe 7 ianuarie, este Sfântul Ioan. Acestea două și Sfântul Vasile sunt primele mari sărbători creștine ale fiecărui început de an.
Mai ales la sate, creștinii respectă anumite tradiții, obiceiuri și datini în Ajunului Bobotezei. Din bătrâni se spune că este bine să nu existe ranchiună și sfadă în familie de Bobotează. Cum va fi relația dintre membrii familiei în Ajun de Bobotează, așa va fi tot anul.
De asemenea, tradiția mai spune că în această zi nu este bine să-i pedepsim pe cei mici. Oamenii care nu au reușit să-și strângă decorațiunile de Crăciun până în Ajunul Bobotezei, trebuie să lase neatins bradul până la Candelaria, atunci când le pot strânge din nou.
O altă tradiție spune că la Bobotează nu se spală rufele. Mai mult de atât, nu doar pe 6 ianuarie nu se spală rufele, ci și în următoarele 8 zile care urmează după această sărbătoare. Această superstiție a luat naștere în zonele rurale și s-a transmis din generație în generație, fiind respectată și în ziua de astăzi. În această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.
Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2023. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în prima lună a anului
Botezul Domnului semnifică sfințirea apelor din întreaga lume, după cum Iisus Hristos s-a coborât în râul Iordan pentru botez. Sărbătoarea își are originea în Țara Sfânta, iar slujba de Bobotează nu se săvârșește în biserică, ci afară, lângă o apă curgătoare sau o fântână.
De asemenea, este momentul din an în care credincioșii primesc agheasma mare. Aceasta are puteri deosebite, care însănătoșește, vindecă și curăță sufletul și trupul. Boboteaza este precedată de o zi de post, care reprezintă jertfa omului dinaintea primirii apei sfințite.
De Ajunul Bobotezei, creștinii îl primesc pe preot, care umblă din casă în casă cu crucea, stropind cu un mănunchi de busuioc cu agheasmă peste toată gospodăria. Venirea preotului este anunțată de copii strigând „Chiralesa!”, însemnând „Doamne miluiește!”.
Conform tradiției, strâng „Chiralesa”, oamenii capătă putere și toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei. La țară, preotul este așteptat de către credincioși cu casa curată, iar pe masă este așezat un vas cu apă, o farfurie cu sare și una cu grăunțe și un colac.
Tradiția spune că, dacă va fi brumă în Ajun de Bobotează, anul nou va aduce roade multe. Dacă picură din streșina casei, vara care urmează va fi una foarte ploioasă, iar dacă va ploua în Ajun de Bobotează, anul care vine va fi unul ploios. Totodată, din direcția în care vă stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni ploile din timpul anului.