21 oct. 2024 | 07:53

Ce nu e bine să mănânci la micul dejun. Alimentul pe care ar trebui să-l evităm, potrivit specialiștilor

Sfaturi Nutriție
Ce nu e bine să mănânci la micul dejun. Alimentul pe care ar trebui să-l evităm, potrivit specialiștilor
Ce nu e bine să mănânci la micul dejun. Alimentul pe care ar trebui să-l evităm, potrivit specialiștilor

Micul dejun este considerat de mulți ca fiind cea mai importantă masă a zilei. Dacă facem alegeri inspirate, aceasta ne poate oferi energie pentru toată ziua. Mulți sunt de părere că alimentele consumate la micul dejun nu îngrașă, însă acesta este doar un mit. Un nutriționist celebru a dezvăluit ce nu este bine să consumăm la prima masă a zilei.

Ce să nu mănânci la micul dejun, potrivit nutriționistului

Mulți români aleg variante rapide și ușor de preparat pentru micul dejun, mai ales dacă au un program încărcat. Pâinea, care este unul dintre cele mai consumate alimente de către români, nu lipsește de la prima masă a zilei, fiind consumată în orice combinație. Dacă alegi să consumi pâine prăjită la micul dejun, ai grijă cu ce o combini. Nutriționiștii spun că acest aliment poate fi o alegere foarte neinspirată, dacă o mâncăm cu unt, de exemplu.

Nutriționistul Estíbaliz García avertizează, prin intermediul unei postări pe TikTok, că unul dintre alimentele cel mai frecvent consumate la micul dejun, pâinea prăjită, nu este întotdeauna o alegere potrivită, mai ales dacă este consumată singură sau alături de unt ori ulei de măsline. Potrivit medicului nutriționist, o felie de pâine prăjită simplă nu ne va oferi energia necesară pentru a face față activităților zilnice.

Consumată în acest mod, pâinea prăjită poate duce la scăderea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, provocând o senzație de oboseală și lipsă de energie, la scurt timp după masă. Explicația constă în lipsa de proteine și grăsimi sănătoase care sunt esențiale pentru un mic dejun echilibrat. O astfel de masă este insuficientă pentru a menține energia și sațietatea pe termen lung.

Pentru a transforma pâinea prăjită într-o alegere sănătoasă, medicul recomandă să o consumăm împreună cu surse de proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau ouă. Aceste alimente nu doar că au proteine, dar sunt și surse de grăsimi benefice, care susțin funcțiile organismului și ajută la menținerea unui nivel constant de energie.

Alte alimente de evitat la micul dejun

Pe lângă pâinea prăjită consumată simplă, există și alte alimente care sunt adesea promovate ca fiind ideale pentru micul dejun, dar care, în realitate, nu sunt deloc alegeri inspirate.

Sucurile/smoothie-urile de fructe

Deși par o opțiune sănătoasă, sucurile de fructe, în special cele din comerț, sunt adesea pline de zaharuri adăugate și lipsite de fibrele esențiale din fructele întregi. Aceste băuturi cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, dar, la fel de repede, pot provoca o scădere bruscă a acestuia, lăsându-ne fără energie și chiar mai înfometați decât înainte.

Cerealele bogate în zahăr

Multe dintre cerealele procesate sunt promovate ca fiind „sănătoase”, însă ele conțin cantități mari de zahăr și foarte puține fibre sau proteine. Consumul acestor cereale poate duce la un surplus de calorii și o energie de scurtă durată, urmată de o cădere rapidă a glicemiei. Astfel, aceste produse nu sunt potrivite pentru un început de zi sănătos.

Produsele de patiserie

Croissantele, brioșele sau gogoșile sunt alimente populare pentru micul dejun, însă sunt pline de carbohidrați simpli și grăsimi saturate. Acestea contribuie la senzația de oboseală și pot duce la creșteri rapide în greutate dacă sunt consumate frecvent.

Variante sănătoase pentru un mic dejun echilibrat

Pentru a începe ziua în forță și a menține nivelul de energie constant, este important să alegem alimente bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Iată câteva exemple de mic dejun care pot oferi organismului tot ce are nevoie:

Ouă cu avocado pe pâine integrală

Această combinație de proteine și grăsimi sănătoase este ideală pentru a începe ziua. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, în timp ce avocado aduce grăsimi sănătoase și fibre. Împreună, aceste alimente oferă sațietate și energie pe termen lung.

Iaurt grecesc cu fructe de pădure și nuci

Iaurtul grecesc este bogat în proteine și conține probiotice, benefice pentru digestie. Fructele de pădure aduc antioxidanți și fibre, iar nucile furnizează grăsimi sănătoase la micul dejun.

Smoothie proteic

Un smoothie făcut din lapte, proteine, spanac, banane și unt de arahide poate reprezenta o alegere rapidă, dar foarte nutritivă. Acesta conține proteine, fibre și grăsimi sănătoase, ideale pentru a ne energiza dimineața.

Ovăz cu semințe de chia și fructe

Ovăzul este o sursă bună de carbohidrați complecși și fibre, iar semințele de chia aduc o doză importantă de grăsimi sănătoase și proteine. Adăugarea de fructe proaspete asigură un gust dulce natural și un aport de vitamine.

 

Parteneri
Visul neîmplinit al Deliei Budeanu. Dorința arzătoare care i-a rămas doar un regret
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
„Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Chec fără zahăr și gluten. Nu îngrașă și are un gust incredibil de bun
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
A murit marea doamnă. Lumea filmului a pierdut cea mare stea. Românii îi spun Adio!
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro