12 iun. 2024 | 13:53

Ce nu au voie să facă părinții la serbarea de sfârșit de an școlar sau la premiere. Este interzis de lege

Educație
Ce nu au voie să facă părinții la serbarea de sfârșit de an școlar sau la premiere. Este interzis de lege
Chiar dacă este un obicei bine împământenit, părinții nu au voie să facă asta la final de an

Dacă tot ne aflăm în luna iunie, când cu toții știm că ”vine vacanța cu trenul din Franța”, nu trebuie să uităm nici faptul că, până vine binemeritata odihnă, mai avem de trecut un hop: premierea! Un vechi obicei, bine împământenit printre părinții din R0mânia și transmis parcă din generație în generație ”spune” că e musai ca la serbarea de sfârșit de an școlar să se strângă bani pentru mici cadouri (ori chiar mai mari) destinate cadrelor didactice, în semn de mulțumire pentru activitatea depusă la clasă pentru copiii noștri, pe parcursul întregului an de studiu.

Aici intervine însă o mică problemă: regulamentul adoptat de instituțiile specializate, care prevede o regulă clară privind aceste atenții. Începând cu 1 septembrie 2022, părinții nu vor mai putea colecta bani pentru cadourile destinate profesorilor la serbările de sfârșit de an școlar sau la premiere. Această modificare a fost inclusă în noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), emis de Ministerul Educației.

Modificări legislative esențiale: ce nu au voie părinții

Conform noilor reglementări, a fost eliminată orice posibilitate ca părinții să strângă bani pentru cadouri sau atenții pentru profesori. „Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor” este clar menționată în comunicatul oficial al Ministerului Educației​ (potrivit Edupedu.ro)​. Astfel, înainte de această schimbare, articolul 168, litera d) din ROFUIP permitea asociației de părinți să colecteze bani și donații, însă această prevedere a fost acum eliminată în totalitate.

Moinisterul Educației a emis un ordin clar prin care interzice strângerea de fonduri de la părinți, încă din anul 2022

Moinisterul Educației a emis un ordin clar prin care interzice strângerea de fonduri de la părinți, încă din anul 2022

Anterior, articolul 168, litera d) stipula că asociația de părinți „susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ, atragerea de fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”​, potrivit aceleiași surse​. După modificare, articolul se referă doar la activități de întreținere și modernizare prin voluntariat.

Atribuțiile comitetului de părinți

Noul ROFUIP redefinește atribuțiile comitetului de părinți, concentrându-se pe susținerea activităților educative și de întreținere, fără a include colectarea de fonduri. Potrivit regulamentului, comitetul de părinți pe grupă/clasă are următoarele responsabilități:

  • Implementarea deciziilor adunării generale a părinților elevilor clasei.
  • Susținerea organizării și desfășurării de proiecte, programe și activități educative extrașcolare.
  • Organizarea și desfășurarea de programe de prevenire și combatere a violenței și de asigurare a siguranței.
  • Susținerea activităților dedicate întreținerii, dezvoltării și modernizării bazei materiale prin acțiuni de voluntariat.
  • Sprijinirea conducerii unității de învățământ și a cadrelor didactice în diverse activități educative.
  • Organizarea de activități de consiliere și orientare socioprofesională.
  • Implicarea în asigurarea securității copiilor/elevilor în cadrul activităților educative, extrașcolare și extracurriculare​​.

Cum vor fi sancționați părinții care nu respectă regula?

De remarcat este faptul că, deși colectarea de bani pentru cadouri a fost interzisă prin lege, nu există sancțiuni specifice prevăzute pentru părinții care ar încălca această reglementare. Aceasta sugerează o abordare mai mult de descurajare decât de pedepsire a unei astfel de practici.

Impactul modificărilor

Aceste modificări legislative vin în contextul unor preocupări legate de echitatea și etica în relațiile dintre părinți și profesori. Eliminarea posibilității de a colecta bani pentru cadouri are scopul de a preveni orice formă de presiune financiară asupra părinților și de a asigura un mediu educațional corect și echitabil pentru toți elevii.

Noua regulă subliniază importanța contribuțiilor voluntare și implicării directe în activitățile de întreținere și dezvoltare a unităților de învățământ, eliminând orice formă de colectare de fonduri care ar putea fi interpretată ca o obligație.

Ce arată, de fapt, legea care interzice strângerea de bani pentru profesori

Modificările aduse Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar reprezintă un pas important spre asigurarea unui cadru educațional echitabil și transparent. Părinții nu mai au voie să strângă bani pentru cadouri pentru profesori, eliminându-se astfel orice posibilitate de presiune financiară. Deși nu există sancțiuni directe, această reglementare are rolul de a promova o cultură a voluntariatului și a implicării directe în sprijinul școlilor, fără a implica aspecte financiare.

În realitate, însă, părinții nu par deloc a fi descurajați de aspectele normative ale acestei interziceri, iar cutuma, practic, se păstrează și acum, la doi ani de la implementarea acestei măsuri. Uitați-vă numai, în zilele festivităților de premiere sau a serbărilor de sfârșit de an, câți părinți cu buchete imense de flori și pachete și pungi se îndreaptă grăbiți către școli!

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Revenire de senzație în Las Fierbinţi. E o vedetă iubită de milioane de români
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro