Ce nu are Mihai Morar aproape niciodată în casă: ‘Toți mă ceartă că iau în plus’ EXCLUSIV

de: Denisa Macovei
16 06. 2022

Mihai Morar se numără printre acele persoane publice care s-au implicat constant în diverse acțiuni ecologiste și a încercat să-i facă și pe alții să-i urmeze exemplul. Nu doar că plantează zonele defrișate și curăță spațiile verzi de gunoaiele lăsate în urmă de turiști, dar Mihai Morar reciclează, încearcă să consume atât cât are nevoie și mai ales se ferește să folosească prea mult plastic. Mihai a povestit în exclusivitate pentru playtech.ro că în momentul de față fetele lui au ajuns la un nivel încât ele îi dau lui lecții despre reciclare și colectare a gunoiului.

Mihai Morar și-a învățat fetele de mici să protejeze natura. „Mergeam periodic să facem curățenie în pădure!”

Pe Mihai Morar l-am întâlnit la festivitatea de premiere a competiției RESPO CITY, un concurs de creativitate și inovare în ceea ce privește felul în care studenții abordează managementul deșeurilor, în mod particular DEEE-urilor (nr. deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice).

Preocupat de tot ce înseamnă protejarea mediului înconjurător, Mihai ne-a mărturisit că nu doar că își dorește să trăiasc într-un mediu mai curat, dar ia și atitudine.

„Eu nu am avut niciodată în casă punga cu pungi. Mă confunzi cu mama mea, dar eu chiar nu am avut.

Dacă urăsc ceva este să țin lucruri care nu îmi sunt de folosință niciodată în casă. Chiar am fost certat de foarte multe ori că mereu iau pungi în plus pentru că eu nu am în casă.

Când mai vreau să merg la o zi de naștere și caut o pungă frumoasă ca să bag cadoul, nu am în casă. Uite, spre exemplu, mi s-a întâmplat asta chiar zilele trecute.

Am fost la ziua de naștere al lui Alexandru, fiul cel mare al lui Radu Vâlcan și Adelei Popescu, aveam cadou și ne-am trezit că nu aveam pungă.”, a povestit Mihai pentru playtech.ro.

„Fetele mele au prezentat proiecte de responsabilitate ECO”

În momentul de față prin puterea exemplului le-a făcut pe fiicele lui, Mara și Cezara, să-l depășească din aceste punct de vedere.

„Fetele sunt deja la vârsta la care ele ne învață pe noi. Chiar îmi aduc aminte că nu terminaseră grădinița când mergeam periodic să facem curățenie în Pădurea Băneasa. S-a întâmplat asta de nu știu câte ori pe timpul grădiniței, apoi am mers cu școala.

Am fost la plantat de copaci cu ele, am avut acum câteva luni un târg la școală în care fiecare a prezentat proiecte de responsabilitate ECO pentru familii, pentru oraș, și chiar au fost proiecte foarte drăguțe. Și nu sunt decât în clasa a 7-a nu sunt încă studente la arhitectură.

Eu cred că generația asta care vine din urmă este generația care ne poate învăța pe noi. Faptul că orașele astea arată ca niște gropi de gunoi este pentru că generațiile mai mari, generația noastră, nu îi ascultăm pe copiii ăștia. Ei de fapt trag semnalul de alarmă.

Doar că noi suntem atât de căpoși și de încrezători că noi știm să facem de toate încât uite unde am ajuns”, ne-a mai declarat Mihai Morar.

Încearcă să tragă un semnal de alarmă și să îi sfătuiască pe toți părinții să încerce să le insufle acest obicei copiilor încă din primii ani de viață.

„Totul se schimbă prin educație. Dacă în școli noi introducem în programul copiilor chiar și extracuricular educația asta ecologică, prin educație avem șansa să tratăm, să salvăm Planeta asta. E treaba noastră să le spunem copiilor asta. Legat de părinți.

Eu înțeleg oarecum generația noastră pentru că noi am crescut neavând nimic și acum vrem să avem totul. Când vrei să ai totul evident că nu ai unde să-l pui și îl îndeși în pungă, în sertare, tot gunoiul unul peste celălalt.

Cred că buna măsură ne lipsește ca în toate în țara asta. Nici ca atunci când eram noi mici, să nu avem de niciunele, dar nici acum când avem de toate și uite ce facem cu ele”, a mai spus Mihai Morar pentru playtech.ro.

De ce este vital să reciclăm DEEE ( Deșeuri de echipamente electrice și electronice)

În 2021, omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57.4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor.

Conform Respo DEEE, printre deșeurile generate în 2021 se află produse ieșite din ciclu de utilizare precum televizoare, calculatoare, electrocasnice, imprimante, routere, echipamente audio, camere video, componente ale calculatoarelor, cabluri, chiar și jucării și ectronice și intrumente muzicale.

Cantitatea globală de DEEE din 2021 este cu 4 milioane de tone mai mare în comparație cu 2019, când s-au raportat 53,4 milioane și cu 21% mai mare decât în 2014, când cifrele indicau 45 de milioane de tone.

Dacă se urmează această tendință, specialiștii estimează că totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice generat anual va depăși 74 de milioane de tone până în 2030.