Ce nu ai voie să faci în săptămâna Floriilor. E păcat mare, spun preoţii

de: Manolică Anca
05 04. 2023

Cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Una dintre cele mai importante sărbători din an, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. La fel de importante sunt și zilele premergătoare acestei sărbători, în care sunt interzise cu desăvârșire anumite obiceiuri. Iată ce nu ai voie să faci în săptămâna Floriilor.

Ce nu e bine să faci în săptămâna Floriilor

Conform tradiției creștine, Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște. Cum în acest an, Paștele ortodox pică pe 16 aprilie, prin urmare Floriile sunt celebrate pe data de 9 aprilie. 

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare foarte importantă, care marchează un eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii: intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Prin urmare, Duminica Floriilor marchează prima zi din Săptămâna Mare și deschide, totodată, ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului.

Preoții spun că este mare păcat

Așadar, creștinii ortodocși au pășit deja în săptămâna Floriilor 2023, de care se leagă mai multe tradiții și obiceiuri populare. În timp ce unele trebuie respectate, altele sunt complet interzise în aceste zile. Majoritatea dintre ele sunt legate de sporul gospodăriei și protejarea familiei.

Așadar, ce nu se face în săptămâna Floriilor? Conform tradiției, în zilele premergătoare marii sărbători nu se plantează pomi, pentru că aceștia nu vor da roade. Tocmai din acest motiv, se recomandă ca orice fel de copac să fie plantat în Săptămâna Luminată, la rândul ei încărcată de tradiții și de obiceiuri. Vezi AICI.

O altă tradiție are legătură cu fetele care vor să își întâlnească sortitul. Ei bine, la miezul nopții dintre sâmbătă spre duminica Floriilor, acestea trebuie să fiarbă busuioc în apă, după care să se spele pe păr. Apa rămasă se toarnă apoi la rădăcina unui păr înflorit.

Important este ca obiceiul să fie respectat până la venirea zorilor, deoarece în ziua de Florii este interzis să te speli pe cap, pentru că se spune că tot părul îţi va albi peste noapte.

Citește și: Ce se mănâncă în Duminica Floriilor în România. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă