Ce nu ai voie să faci în nicio zi de luni. Ce superstiții au toți românii pentru începutul săptămânii

Ce nu ai voie să faci în nicio zi de luni. Ce superstiții au toți românii pentru începutul săptămânii
Ce nu ai voie să faci în nicio zi de luni. Ce superstiții au toți românii pentru începutul săptămânii

În ce privește superstițiile și tradițiile românești, ziua de luni este favorabilă unor noi începuturi, al lansării de noi inițiative, de noi activități. Astfel că ceea ce se întâmplă lunea, bun ori rău, tinde să își pună amprenta asupra întregii săptămâni.

Ce nu ai voie să faci în nicio zi de luni

La noi, românii, lunea era ziua cea mai curată, atunci când se începe totul, spre deosebire de marți ori de sâmbătă, care sunt zile de rău augur pentru demararea unor acțiuni sau proiecte. Deoarece era atât de importantă, era considerată și cea mai grea zi din săptămână, astfel că ceea ce se pornea luni era sortit să aibă bune rezultate, să fie spornic și trainic.

Precum îți mergea lunea, îți mergea toată săptămână, iar norocul sau ghinionul din lunea dintâi la lunii te urmărea pentru întreaga lună. Oricum ar fi, nu era bine nici să pleci la drum în această zi. În altă ordine de idei, o ploaie începută de luni nu se termina toată săptămâna.

Dar, cu toate acestea, poate cea mai propagată tradiție în zilele noastre este că lunea nu trebuie să dai bani, ci numai să primești. De aceea, se spunea că evreii nu dădeau ceva pe datorie în această zi până nu primeau înainte niște bani. Și dacă reușeai să iei bani cu împrumut, pentru a-ți merge bine, era recomandat să-i înapoiezi sâmbăta.

Superstiții pentru ziua de luni

De menționat este că în județul Neamț se credea că ziua de luni este ziua sfinților îngeri. Astfel, postul ținut în această zi îi determina pe Sfinții Mihail și Gavril să-și ia sufletul cu milă după moarte, și nu cu furie. În Bucovina, femeile caare nu aveau copii credeau că îi pot avea dacă psotesc lunea.

În Vâlcea, se zicea că îngroparea unui mort lunea atrăgea moartea către rudele rămase în viață. În regiunea Tecuciului, copilul născut într-o zi de luni era considerat ca fiind norocos și având viață lungă.

De asemenea, în unele regiuni românești, lunea era o zi dedicată morților, în care ei putea vedea tot ce se face pe pământ și se înfruptau din bucatele avute pe masă.

Totodată, ziua de luni nu era de bun augur spălatul pe cap, îndeosebi cu apa rămasă în vase duminica. Flăcăul care se îmbăia lunea risca să nu se mai însoare niciodată. Lunea nu se luau nici ouăle din cuibar, pentru ca găinile să continue să se ouă în acel loc. Pânza pentru albituri se croia luni, pentru ca cel care le purta să aibă viață îndelungată. Mai mult, înțărcarea copiilor se obișnuia să se facă tot de luni.