Anunț important pentru conducătorii auto care au fost implicați într-un accident rutier. Dacă fac această greșeală, riscă să petreacă șapte ani de zile în spatele gratiilor. Pentru ce eroare poți fi arestat. Din ce motiv te poți alege cu o asemenea condamnare.
O clipă de neatenție în trafic poate avea consecințe grave pentru șoferii români. Potrivit Codului Rutier, conducătorii auto pot risca o condamnare de 7 ani de închisoare cu executare, dacă nu respectă anumite norme și reguli.
Conform avocatnet.ro, o decizie apărută la începutul lunii mai 2022 și oficializată la mijlocul lunii iunie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri importante în ceea ce privește un gest făcut de unii șoferi într-o anumită situație.
Potrivit autorităților, conducătorii auto care au fost implicați într-un accident rutier nu au voie să schimbe poziția vehiculului implicat în coliziune.
Șoferii care mută mașina fără acordul unui agent de poliție, în cazul unui accident rutier soldat cu victime, vor fi găsiți vinovați de modificarea stării locului și riscă să petreacă 7 ani în penitenciar.
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele
accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani”, se arată în decizia ICCJ.
În OUG 195/2002 din Codul Rutier 2022 se arată, la alineatul 3 al articolului 77, că este interzisă schimbarea poziției unui automobil implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.
Decizia oficială a fost luată în data de 15 iunie 2022, când Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că schimbarea locului mașinii implicate în accidentul rutier presupune modificarea stării locului coliziunii.