Ce nu ai voie să faci în biserică. Este interzis să procedezi aşa după începerea slujbei

de: Sabina Anastasia
25 05. 2023

Dacă și tu obișnuiești să mergi la biserică, fără îndoială știi deja că există un set de reguli care trebuie să fie respectate, în semn de reverență față de Divinitate. Playtech Știri îți explică ce nu ai voie să faci în biserică, în mod special după ce începe slujba religioasă. Iată care sunt detaliile de care să ții cont!

Ce nu ai voie să faci în biserică

În general, biserica este considerată un loc sacru în care credincioșii se adună pentru a se închina și pentru a reflecta asupra aspectelor spirituale ale vieții. A da dovadă de respect în lăcașul sfânt este o modalitate de a onora semnificația și scopul acestuia, precum și de a demonstra reverență față de Divinitate.

România este una dintre țările care are cea mai mare populație de creștini ortodocși. Potrivit recensământului din anul 2011, peste 80% dintre locuitorii țării noastre s-au identificat ca fiind creștin ortodocși. În toate bisericile ortodoxe, există tradiții specifice privind comportamentul din timpul serviciilor religioase și nu numai.

Playtech Știri îți explică ce reguli trebuie să respecți când mergi la biserică. În primul rând, este foarte important să intri în lăcașul sfânt înainte ca slujba să înceapă și să te închini la icoane. Ai grijă, însă, să nu săruți sfinții și chipul Maicii Domnului.

Cum se face corect semnul crucii

Trebuie să fii, de asemenea, atent la modul în care te închini. Nu fă semnul crucii în batjocură sau fluturând din mână, fără să respecți exact indicațiile religioase. Pentru a face semnul crucii în mod corect, trebuie să pornești de la frunte (în numele Tatălui), să treci la buric (în numele Fiului), apoi spre umărul din dreapta (și al Duhului Sfânt) și spre umărul stâng (Amin).

Modul în care ții degetele când faci semnul crucii este foarte important. Semnul crucii se face doar cu mâna dreaptă, astfel: primele trei degete se țin unite, iar degetul inelar și degetul mic se țin strânse în palmă.

Ce e interzis, după începerea slujbei

Mulți români trec cu vederea unele aspecte esențiale în biserică. Știai că, după ce începe sluba religioase, nu mai ai voie să treci spre altar și să te închini la icoane sau să pui lumânări? Rânduiala bisericească stabilește că, după începerea susținerii slujbei religioase de către preot, credinciosul trebuie să se așeze în rând cu ceilalți și să asculte predica.

Femeile trebuie să se așeze întotdeauna în partea stângă, așa cum stă Maica Domnului, în stânga Tatălui. Bărbații trebuie să se așeze în partea dreapta. Niciodată femeile nu trec în zona bărbaților sau invers. Singura excepție, din acest punct de vedere, o reprezintă copiii.

Atenție! De la începutul până la sfârșitul slujbei religioase, credincioșii nu au voie să vorbească. Dacă este vorba despre o urgență, se discută doar în șoaptă. Nu se folosește telefonul mobil, nu se fac poze și nici nu se trimit mesaje text.