Ce meserii poți practica dacă ai doar 8 clase. Joburile care îți pot aduce venituri substanțiale
Ce meserii poți practica dacă ai doar 8 clase. Tot mai mulți tineri vor să fie independenți financiar, dar unii dintre ei nu au dorit sau nu au mai putut să continue studiile către învățământul liceal. În acest caz, nu este nicio problemă în a deveni un bun profesionist pe viitor. Tinerii pot urma cursuri de calificare fără liceu și pot practica mai multe meserii, la alegere. Află în materialul care urmează toate detaliile.
Ce meserii poți practica dacă ai doar 8 clase
Chiar dacă ai absolvit doar 8 clase și nu te-ai mai înscris la liceu, află că te poți înscrie la cursuri de calificare. Mai mult de atât, dacă vrei să-ți valorifici timpul sau pur și simplu ai o pasiune, trebuie să știi că o poți transforma într-o meserie. Pentru cei care nu vor să mai facă liceul nu s-a terminat lumea. Dimpotrivă, există o serie de variante și oportunități de locuri de muncă. Ce meserii poți practica dacă ai doar 8 clase?
Foarte puțini tineri din România ajung să lucreze în domeniul pe care l-au studiat în școală sau în facultate. Așadar, legislația oferă și tinerilor care nu au absolvit liceul să-și aleagă domeniul de activitate pe care vor să-l urmeze pe viitor.
Dacă ai terminat doar 8 clase, și din diverse motive nu ai mai continuat studiile liceale, află că poți reuși în viață și să-și contruiești propria afacere într-un domeniul vocațional. Iată ce cursuri poți urma în centrele de formare profesională, atunci când ai doar 8 clase:
Cursul de frizer
Ce meserii poți practica dacă ai doar 8 clase. Cursul de frizer este unul dintre cele mai căutate de tinerii care nu merg la liceu. Acesta are o durată de 8 săptămâni, iar în urma cursului, vei avea calificarea de frizer. După absolvirea lui te poți angaja imediat într-un salon sau poți lucra part-time. În general, un frizer câștigă peste salariul mediu din Romania.
Cursul de bucătar
Și cursul de bucătar este la mare căutare! Pentru tinerii care vor să se înscrie la curs, trebuie să știe că durează 4 luni. În tot acest timp vor învăța toate tipurile de pregătire a alimentelor. La finalul cursului, cursanții vor primi un certificat de calificare de bucătar. În acest fel se vor putea angaja în orice restaurant din România sau din UE.
Cursul de Manichiură/Pedichiură
Cursul de manichiură și pedichiură este preferatul tinerelor care nu au absolvit 8 clase. Acesta durează în jur de 8 săptămâni, iar la final vor deveni experte în arta manichiurii și a pedichiurii. Cu diploma pe care o obțin la curs se pot angaja atât în țară cât și în străinătate.
Cursul de Coafor/Hairstylist
La un curs de coafor poți învăța cum să îți aranjezi, vopsești și să-ți tunzi părul. Dacă alegi este curs, vei putea să îți găsești mult mai repede locul de muncă visat, mai ales că și câștigurile sunt destul de mari în acest domeniu.
La fiecare început de an, șomerii braşoveni pot participa la cele șapte cursuri de recalificare profesională din orașul lor. Din acestea, doar cursurile bucătar şi lucrător în comerţ cer studii minime obligatorii, adică învăţământ gimnazial.
Aceste cursuri sunt organizate gratuit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov, pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă.
Pentru a participa la aceste cursuri, șomerii trebuie să aibă un dosar complet, care să cuprindă, în original şi copie, mai multe documente: actul de identitate, certificat de naştere, actele de studii eliberate în condiţiile legii, actul medical din care să rezulte starea sănătăţii persoanei şi faptul că aceasta este aptă din punct de vedere medical pentru a munci.
Meseriile bănoase pe care le refuză tinerii
Elevii care fac o școală profesională au șansa să câștige 10000 de lei pe lună după absolvire.
Trei sau patru ani de cursuri teoretice, multe ore de practică, dar şi burse de la stat, în asta constă o școală profesională, dar chiar și așa tinerii nu se înghesuie. Școala profesională este văzută în România ca un refugiu al eşecului.
Un caz aparte este Irinel. Tânărul are 17 ani şi a venit la Bucureşti tocmai din Botoşani, pentru şcoala de mecanici agricoli. Face naveta cu trenul în fiecare săptămână şi are grijă şi de ferma de 100 de hectare de acasă, pe care părinţii i-au lăsat-o în grijă cât timp ei sunt la muncă în Germania.
„Toată lumea încearcă să meargă pe agricultură de precizie și pe autoghidare, toate tractoarele încep să aibă o gramadă de senzori, care măsoară parametrii de tractor. Îmi place tot în meseria asta, pentru că e foarte diversificată, nu e ceva monoton”, a spus Irinel, potrivit observatornews.ro.