Angajatorii se bat pe ei și le oferă chiar și 10.000 de lei salariu. Meseriile bănoase pe care tinerii le refuză

Angajatorii se bat pe ei și le oferă chiar și 10.000 de lei salariu. Meseriile bănoase pe care tinerii le refuză
Elevii care fac scoli profesionale agricole vor avea salarii foarte bune

În contextul în care angajatorii se bat pe ei și le oferă chiar și 10.000 de lei salariu, o categorie de români refuză să muncească. Care sunt meseriile bănoase pe care această categorie le refuză, vedeți în articolul de mai jos.

Elevii care fac o școală profesională au șansa să câștige 10000 de lei pe lună după absolvire. De ce refuză tinerii

Luni se începe înscrierea la liceele tehnologice şi şcolile profesionale, iar pe elevii dornici să înveţe o meserie îi aşteaptă oferte avantajoase după absolvire.

Trei sau patru ani de cursuri teoretice, multe ore de practică, dar şi burse de la stat, în asta constă o școală profesională, dar chiar și așa tinerii nu se înghesuie. Școala profesională este văzută în România ca un refugiu al eşecului.

Irinel face școala de mecanici agricoli

Un caz aparte este Irinel. Tânărul are 17 ani şi a venit la Bucureşti tocmai din Botoşani, pentru şcoala de mecanici agricoli. Face naveta cu trenul în fiecare săptămână şi are grijă şi de ferma de 100 de hectare de acasă, pe care părinţii i-au lăsat-o în grijă cât timp ei sunt la muncă în Germania.

„Toată lumea încearcă să meargă pe agricultură de precizie și pe autoghidare, toate tractoarele încep să aibă o gramadă de senzori, care măsoară parametrii de tractor. Îmi place tot în meseria asta, pentru că e foarte diversificată, nu e ceva monoton”, a spus Irinel, potrivit observatornews.ro.

Irinel are deja oferte de muncă

Irinel are deja oferte de muncă şi în Bucureşti, dar şi în Botoşani, la aceeaşi firmă la care acum se află în practică.

„Fiecare operator economic îl sprijină prin oferirea a trei mese pe zi, cazare, şi o bursă de 200 de lei, la care se adaugă o bursă oferită de statul român de 200 de lei. În afară de jobul bine plătit, vor avea cu siguranţă o maşină de serviciu, pentru intervenții, un laptop, un telefon mobil”, spune Mihai Ivașcu, director de marketing, APIMAR.

„Cea mai văduvită tot pe agricultură, mecanic agricol, deoarece oamenii sunt obisnuiţi cu sistemul pe vremuri când se lucra cu sapa, era foarte greu, dar în ziua de azi totul e modernizat şi computerizat”, a declarat Daniel Crișan, director Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”.

Elevii recunosc că salariile sunt bune în agricultură

„E un salariu foarte bun, peste media de piaţă din România.Sigur începe cu 3.000 de lei şi poate să ajungă până la 10.000 de lei”, spune Gabriel.

„A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Mă văd într-o fermă medie, nu foarte mare, cu utilajele mele şi să mi le servisez singur”, declară Robert, un alt cursant al școlii profesionale.

Statul va investi în instituții de învățământ agricole

Din nefericire, lupta cu prejudecăţile este departe de a se fi terminat în România. Mulţi încă sunt de părere că doar facultatea îţi poate face o carieră frumoasă, în contextul în care promovarea şcolilor de meserii e încă foarte slabă. De altfel, ministerul Educaţiei şi ministerul Agriculturii vor să acceseze fonduri din PNRR pentru promovarea școlilor agricole.

„Peste 43 de milioane de euro strict pentru liceele agricole. De la renovări, susţinerea stagiilor de practică, formarea cadrelor didactice, laboratoare, dar şi digitalizare”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației.