Intervalul în care românii nu mai au voie să iasă din case. Care sunt excepțiile. Declarații MAI

Intervalul în care românii nu mai au voie să iasă din case. Care sunt excepțiile. Declarații MAI
Marcel Vela, anunț de ultimă oră pentru români. Ce s-a decis în ședința cu Iohannis

Astăzi, 21 martie a.c., începând cu ora 20:00 va avea loc o declarație de presă la sediul MAI. Declarația va fi susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.

MAI, noi măsuri pentru combaterea coronavirusului

În acest moment s-au confirmat 367 de cazuri de persoane infectate cu coronairus pe teritoriul României. La ultima conferință de presă, din data de 17 martie, Raed Arafat anunța măsurile urgente luate pentru oprirea răspândirii infecției.

UPDATE: ”Continua din partea MApN instalarea spitalului care se instaleaza in curtea Spitalului Aslan. In data de 19 martie am semnat ordinul pentru constituirea comitetului responsabil zonal care va raspunde, prin responsabilii zonali, de fiecare zona in parte. Cel mai important lucru e siguranta celor care lucreaza in sistem. A fost o problema cu livrarea echipamentelor de protectie. Nu a fost o problema cu care s-a confruntat doar Romania. Acum am semnat toate contractele si trecem la livrarea materialelor. Ca sa fie livrarea mai rapida, cu MApN si Fortele Aeriene Romane realizam preluarea in regim de urgenta si livrarea lor. Primele masti de nivel inalt au fost distribuite – 80.000 de masti si urmeaza de maine sa soseasca cantitati importante de materiale, finantate din bugetul de stat. Am remarcat că oamenii azi s-au relaxat în aer liber. Rugămintea noastră, chiar dacă recomandăm unele măsuri în timpul zilei, considerați-le obligatorii. Fiți cât mai responsabili! Aplicați regulile de igienă personală, evitați ieșirile din casă pe cât posibil!”, a declarat Raed Arafat.

”Nu avem răspândire comunitară extinsă în România. Este meritul tuturor celor care fac eforturi pentru a-și îndeplini misiunile. Avem puterea să continuăm până vom câștiga această luptă. Acum, se adaugă un alt set de decizii foarte importante. Vreau să menționez:

 • ordinul privind operaționalizarea Poliției Locale de către structurile MAI.
 • Organizarea și completarea Codului Penal
 • Ordinul pentru Stabilirea Măsurilor pentru Carantinare și Izolare
 • tot ceea ce decidem are scopul de a limita roscurile la care se expune populația
 • toate deciziile sunt propuse cu specialiștii din comitetul pentru situații de urgență
 • sunt aprobate de Ludovic Orban și aduse la cunoștința președintelui României

Am desfășurat acțiuni în forță împotriva celor care au speculat situația pentru a se îmbogăți. Nu e doar ilegal ci și cinic!

Vă prezint mai departe ordinul militar numărul 2 prin care se va regla tot ce se întâmplă zilele următoare:

 • Art.1 se suspenda activitatea in cabietele de medicina dentara din 22 martie, ora 22:00.
 • Art. 2 se suspenda temporar activitatile de comercializare cu amanuntul, a produselor si serviciilor, in centrele comerciale in care-si desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie.- Este vorba de mall-uri. Masura se va aplica de maine seara de la ora 22:00.
 • Art. 3 circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna.
 • Art.4 in intervalul orar 06:00 – 22:00, se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:
 • a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
 • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
 • c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
 • e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice

Art. 5
(1) in intervalul orar 22:00 – 06:00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa numai pentru motivele prevazute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(4) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda nume si prenume, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
(5) Masura se aplica incepand cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Art. 6
(1) Se interzice intrarea pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor, cu exceptia situatiei in care acestia tranziteaza teritoriul Romaniei, pe culoare de tranzit, organizate prin intelegeri cu statele vecine.
(2) Prin exceptie, este permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini si apatrizilor care fac parte din urmatoarele categorii:
a) sunt membri de familie ai cetatenilor romani;
b) sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;
c) sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
d) sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;
e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;
g) sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
h) sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.
(3) Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22:00, ora Romaniei.

– A trebuit sa luam o decizie cu privire la multi cetateni care din pacate nu respecta regulile impuse pentru izolare sau carantinare. Noi ne asteptam sa fie mai multa responsabilitate si implicare fata de toti ceilalti concetateni.

Art. 7 Persoanele izolate la domiciliu care parasesc locatia in care au fost plasate fara aprobarea autoritatilor competente sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate si vor fi plasate in carantina pentru 14 zile.
– Asta nu le exonereaza de raspunderea contraventionala sau penala.
– Masurile se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cred eu ca maine.

Art. 8 – Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa identifice si sa tina evidenta persoanelor in varsta de peste 65 de ani, fara sustinatori sau alta forma de ajutor, si sa asigure sprijin acestora in vederea minimalizarii expunerii lor in afara locuintelor.
– Evidentele se actualizeaza si se raporteaza saptamanal la centrul judetean/al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei.
– Comitetele locale, judetene si al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta identifica modalitati de sprijin pentru persoanele prevazute la alin.(1).

Art. 9 Ordonanta militara nr.1/2020 privind unele masuri de prima urgenta, care privesc aglomerarile de persoane si circulatia transfrontaliera a unor bunuri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa aliniatul 1, al articolul 2 se introduc doua noi alineate, alin.(2) si (3), cu urmatorul cuprins:
– Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult, de catre slujitorii bisericesti /religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online.
– Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, cat si impartasirea credinciosilor bolnavi la domiciliul acestora.” , a declarat ministrul de Interne Marcel Vela.

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate a crescut cu aproape 60, ajungând la 367, dintre care 52 de pacienți vindecați.

Atunci era anunțați că:

 • se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare, produse alcoolice și non-alcoolice în restaurante, cafenele și alte localuri publlice
 • este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil comercializarea produselor, care nu presupun rămânerea clienților pentru consum., de tip drive-in sau transport la client
 • se suspendă activitățile culturale, religioase, tratament balnear, jocuri de noroc și alte forme organizate în spații închise
 • interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment cu oeste 100 de persoane în spații deschise. Cei care fac asta sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de un metru între participanți
 • transportul de marfp – toți conducătorii mașinilor mai mari de 3,5 tone, să aibă asupra lor mijloace individuale de protecție. Să prezinte documente care să ateste traseul. Cei care vin din zone roșii sau galbene nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă nu manifestă simptome
 • după evenimentul de pe aeroport, se suspendă toate zborurile spre Spania și din Spania către România, pt 14 zile. Măsura intră în vigoare în 18 martie, ora 18, ora României
 • Zborurile din Italia – s-a prelungit mpsura pentru o perioadă de 14 zile, din 23 martie”, a anunțat ministrul de Interne.

Raed Arafat a decis să revină cu un mesaj pe facebook, în contextul în care astăzi populația umpluse parcurile și ieșiseră la grătare în pădure.

„Virusul nu se vede, nu se simte și nu are gust ca să-l evitați. Acesta se evită numai prin măsurile de izolare și distanțare socială. Evitați expunerea persoanelor vârstince din familiile d-voastră la acest risc printr-un comportament responsabil. Vă rog mult evitați la maxim activitățile care nu sunt esențiale în această perioadă!”, a scris șeful DSU pe Facebook.

Ieri, Raed Arafat a confirmat că autoritățile iau în calcul inclusiv măsura interzicerii deplasărilor care nu sunt de strictă necesitate (loc de muncă, magazin alimentar, farmacie, cabinet medical).

Marcel Vela si Raed Arafat , declaratii la sediul MAI

Publicată de Mediafax.ro pe Sâmbătă, 21 martie 2020

Declarații de presă susținute de Raed Arafat, Marcel Vela și Bogdan Despescu

Astăzi, 21 martie a.c., începând cu ora 20:00 va avea loc o declarație de presă la sediul MAI. Declarația va fi susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat. Declarația de presă va fi transmisă de TVR, existând posibilitatea ca celelalte televiziuni să preia semnalul. Declarația va fi transmisă și pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.