25 mart. 2024 | 18:55

Ce le trebuie narciselor după ce au înflorit. Detaliul care le va face şi mai frumoase anul viitor

Diverse
Ce le trebuie narciselor după ce au înflorit. Detaliul care le va face şi mai frumoase anul viitor
Ce le trebuie narciselor după ce au înflorit. Detaliul care le va face şi mai frumoase anul viitor

Narcisele sunt unele dintre cele mai iubite flori ale momentului. Înfloresc primăvara și dau curții noastre un aspect de-a dreptul special. Sunt apreciate pentru frumusețea lor, pentru măiestria și ușurința cu care se îngrijesc. Totuși, dacă vrei ca anul viitor să fie și mai arătoase, iată ce ai de făcut.

Ce condiții le trebuie narciselor

Narcisele sunt cele mai întâlnite flori ale primăverii, care se găsesc în majoritatea grădinilor. Nu se îngrijesc deloc greu, nu au nevoie de tratamente speciale, motiv pentru care iubitorii de plante optează pentru ele fără probleme.

Aceste flori surprind prin simplitatea lor, eleganța aparte și prin varietatea de culori și forme. Sunt plante perene, ce aparțin familiei Amaryllidaceae, cu un bulb ovoid sau piriform, ce le servește drept rezervor de energie pentru înflorirea spectaculoasă.

Aceste flori de primăvară se dezvoltă foarte bine atunci câns stau la soare, fiind totuși destul de tolerante la umbra parțială. Și, spre deosebire de alte flori, narcisele nu sunt pretențioase la temperatură, rezistând cu brio și la cele mai scăzute valori termice.

Totuși, pentru a se dezvolta în toată frumusețea și splendoarea lor, narcisele preferă soluri bogate în humus, care să le ofere un drenaj adecvat și un pH între 6 și 7. Este esențial să se evite solurile grele și umede, care pot favoriza putrezirea bulbilor și compromite sănătatea plantelor.

Momentul potrivit pentru plantarea narciselor este în toamnă, cu câteva săptămâni înainte de sosirea primului îngheț. Plantațiile realizate în octombrie sau cel târziu la mijlocul lunii noiembrie permit bulbilor să se odihnească în sol timp de 14-15 săptămâni și să își pregătească apoi inflorescența pentru primăvara următoare.

Astfel, dacă visezi la o explozie de culori în grădina ta în luna martie, este foarte important să începi plantarea narciselor în octombrie. În schimb, primăvara este momentul ideal pentru a planta narcisele dacă nu ai apucat să o faci în toamnă.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent la temperaturile ridicate, deoarece narcisele nu se simt confortabil la călduri excesive, iar floriile lor se pot ofili rapid dacă mercurul din termometru depășește 25-30°C.

Cum îngrijim narcisele după ce înfloresc

Cele mai iubite flori de primăvară sunt narcisele, apreciste pentru frumusețea lor delicată și parfumul lor subtil. Îngrijirea corectă este esențială pentru a le vedea înflorind în toată splendoarea lor, chiar și anul următor.

Udarea narciselor este o parte importantă a întreținerii lor, deoarece este necesară în timpul perioadei lor de creștere și înflorire. Dar udarea excesivă poate provoca probleme precum putregaiul bulbilor, mai ales atunci când florile și frunzele se usucă și se retrag.

Pentru a le menține sănătoase și viguroase, narcisele reacționează favorabil la îngrășămintele sub formă de granule sau lichide. Acestea pot oferi plantei substanțele nutritive necesare pentru a-și menține vitalitatea și pentru a susține o înflorire bogată și colorată.

Înmulțirea narciselor se face în principal prin divizarea bulbilor. Această operațiune se efectuează o dată la 3-4 ani, de obicei vara, în timpul perioadei de repaus a plantei. Divizarea bulbilor permite să se asigure că fiecare bulb are suficient spațiu pentru a se dezvolta și a produce flori frumoase și sănătoase.

În ciuda rezistenței lor foarte mari, narcisele pot fi afectate de diverse boli și dăunători. Printre principalele boli se numără putregaiul bulbilor, putregaiul cenușiu și diverse viroze. Este important să se monitorizeze îndeaproape sănătatea plantelor și să se ia măsuri adecvate de prevenire și tratament în cazul apariției unor astfel de probleme.

Pe lângă bolile menționate, narcisele sunt susceptibile și la atacul diferiților dăunători. Acarienii, nematozii, melcii și limacșii pot provoca daune serioase plantelor, afectându-le aspectul și sănătatea.

Prin urmare, este important să se efectueze inspecții regulate și să se ia măsuri prompte în cazul detectării acestor dăunători pentru a proteja narcisele și a le menține sănătatea și frumusețea.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro