Ce le leagă pe Jill Biden și Carmen Iohannis. Cele două s-au întâlnit sâmbătă, 7 mai, în România. Ce vor face în Sectorul 1

Ce le leagă pe Jill Biden și Carmen Iohannis. Cele două s-au întâlnit sâmbătă, 7 mai, în România. Ce vor face în Sectorul 1
Jill Biden s-a întâlnit cu Carmen și Klaus Iohannis la București

Odată cu declanșarea invaziei Ucrainei, tot mai mulți șefi de stat și oficiali de rang înalt și-au declarat suportul pentru poporul ucrainean. Unii dintre ei chiar au vizitat Ucraina în această perioadă. După anunțul făcut de președintele american, Joe Biden referitor la un nou ajutor financiar, s-a discutat inclusiv organizarea unei vizite oficiale a acestuia la Kiev. Dar până atunci, Casa Albă anunță vizita Primei Doamne a Americii, Jill Biden în România și în Slovacia.

Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, va ajunge în România

UPDATE 7 mai, ora 13:20: Jill Biden a fost întâmpinată de președintele Klaus Iohannis și Carmen, soția lui. Cele două au în agenda zilei programată o vizită la o școală publică din Sectorul 1 al Capitalei. Aici vor petrece în jur de o oră și 30 de minute.

Soția lui Joe Biden va discuta cu elevii români și cei ucraineni, refugiații care au fugit din calea războiului Rusia – Ucraina.

Știrea inițială: 

Casa Albă a anunțat că Prima doamnă a Americii, Jill Biden, va călători în România și Slovacia în această săptămână. Călătoria va fi în semn de sprijin pentru familiile ucrainene, forțate să fugă în urma invaziei Rusiei.

De asemenea, Jill Biden va profita de această călătorie pentru a se întâlni cu membri ai armatei Statelor Unite staționate în România, potrivit unui comunicat al East Wing, preluat de CNN.

Jill Biden va pleca joi de la Washington spre România. Prima oprire va fi vineri la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Aici se va întâlni cu membri ai armatei, înainte de a se îndrepta sâmbătă spre București.

Sâmbătă seara, Prima Doamnă va merge la Bratislava, în Slovacia. Aici va avea întâlniri cu personalul ambasadei Statelor Unite. Ulterior va pleca a doua zi spre Kosice și Visne Nemecke, pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni. Peste 350.000 de ucraineni au fugit în Slovacia, potrivit UNHCR.

Jill Biden se va întâlni cu Klaus și Carmen Iohannis

În vizita pe care o va avea la București, Jill Biden se va întâlni cu Carmen Iohannis, dar și cu președintele statului și membrii guvernului condus de Nicolae Ciucă. În afară de întâlnirea oficială, va petrece, de asemenea, un timp la București cu educatorii care ajută la predarea materiilor copiilor ucraineni strămutați, pe măsură ce micuții se adaptează la noul lor mediu.

România a înregistrat cel mai mare aflux de refugiați ucraineni ca urmare a crizei, după Polonia, sute de mii de ucraineni trecând granița în țară de la începutul războiului, în urmă cu trei luni, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Legătura dintre cele două soții de președinți

Puțini știu că Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, este profesor de limba engleză, ca și Carmen Iohannis. Prima Doamnă predă la un colegiu comunitar. La fel ca și Carmen Iohannis, doamna Biden nu a renunțat la profesia sa. Conform informațiilor, face naveta între locul de muncă și Casa Albă.

Prima Doamnă a Americii își va încheia călătoria luni, pe 9 mai, prin întâlniri cu membri ai guvernului slovac înainte de a pleca spre Statele Unite. Călătoria va fi a doua deplasare în străinătate a primei doamne. În iulie 2021, ea a mers în Japonia pentru a asista la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Aproape 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina

Agenția ONU pentru refugiați a declarat săptămâna trecută că aproape 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie, iar numărul acestora ar putea crește la 8,3 milioane în acest an.

Până la 27 aprilie, peste 3 milioane de ucraineni au fugit în Polonia, România a primit aproximativ 817.300 de persoane, iar Slovacia a absorbit aproape 372.000, potrivit datelor ONU.