Ce lățime trebuie să aibă un loc de parcare. Dimensiunile pe care le prevede legea, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
17 03. 2023

Bucureștiul suferă de locuri de parcare, poate și pentru că unele dintre ele au fost făcute haotic, sau nu există deloc. De aici, din păcate, și aglomerațiile de pe carosabil, majoritatea șoferilor parcându-și mașinile pe unde apucă. Dar, dacă vorbim strict de un loc de parcare, sunt câteva aspecte de care trebuie să se țină cont, de exemplu, ce lățime trebuie să aibă un loc de parcare, iar aceste detalii sunt importante. Trebuie reamintit că vorbim de dimensiunile pe care le prevede legea, de fapt.

Dimensiunile standard ale spațiului de parcare

Când vorbim de un loc de parcare, mai mult ca sigur că vorbim de dimensiunile exacte ale spațiului de parcare. Dar aceste dimensiuni vor varia în funcție de legile și factorii locali, inclusiv accesibilitatea, traficul din parcare și unghiul spațiului față de bordură.

La fel ca majoritatea proiectelor de întreținere, repararea liniilor din parcare va fi mai puțin costisitoare dacă este efectuată de proprietarul respectivului loc. De fapt, dacă acorzi puțin timp pentru a face singuri lucrarea, poți economisi până la 90% pe picior liniar față de ceea ce ar fi cerut un antreprenor.

Spre deosebire de alte lucrări de întreținere a asfaltului, cum ar fi umplerea fisurilor și aplicarea de straturi de etanșare, totuși, trasarea corectă a liniilor necesită respectarea unor măsurători foarte specifice impuse de diverse organisme de conducere.

Aceste specificații vor varia în funcție de locația particulară a proprietății, iar orașele au adopat propriile cerințe, așa că este important să consulți codurile locale înainte de a începe un proiect de trasare a liniilor. Cu toate acestea, există totuși linii directoare care sunt valabile în multe locații și care servesc drept repere utile pentru a ști de unde să începi.

Vezi și: Cum a ajuns să coste un loc de parcare din Tulcea 100.000 de lei. Şoferul „norocos” are doar câteva zile la dispoziţie să plătească suma

Așadar, hai să vedem concret ce lățime trebuie să aibă un loc de parcare.

Ce lățime trebuie să aibă un loc de parcare

Dacă vorbim de standardul stabilit prin lege în România, atunci când vorbim de lățimea pe care trebuie să o aibă un loc de parcare, va trebui să ne consultăm cu un arhitect autorizat, acesta putând să stabilească clar acest aspect. Dar lățimea locului de parcare diferă, în funcție de unghiul de parcare în raport cu calea de circulare, și ar putea fi curpinsă între 2, 20 m și 2,3 5m.

lățimea locului de parcare diferă, în funcție de unghiul de parcare în raport cu calea de circulare

În ceea ce privesc dimensiunile pe care le prevede legea, de fapt, iată care sunt valorile clare, stipulate de legislația în vigoare, și anume NP24-97 „Normativ pentru proiectare și execuția parcajelor pentru autoturisme”:

  • la un unghi de 90 de grade, dimensiunea locului de parcare este de 2,30m x 5,00m;
  • la un unghi de 75 de grade, dimensiunea locului de parcare este de 2,25m x 5,10m;
  • la un unghi de 60 de grade, dimensiunea locului de parcare este de 2,25m x 5,15m;
  • la un unghi de 45 de grade, dimensiunea locului de parcare este de 2,20m x 4,80m;
  • la un unghi de 0 grade (paralel cu drumul), dimensiunea locului de parcare este de 2,50m x 5,00m (stânga) sau 2,00m x 5,00m (dreapta).

 

Așadar, atunci când vreți să construiți un loc de parcare, în primul rând aveți nevoie de o autorizație, și în al doilea rând, va trbui să țineți cont de ce lățime trebuie să aibă un loc de parcare și de dimensiunile pe care le prevede legea.