Premierul Ludovic Orban critică pentru a doua oară „gafa“ comisă de reputatul medic, Adian Streinu-Cercel. După ce prima dată a numit gestul acestuia „iresponsabil“, acum, prim-ministrul declară că este „de neacceptat“ ca o persoană care își exprimă public „niște păreri personale“ să mai stea la șefia Comisiei anti-COVID.
Cu toate că dr. Adrian Streinu-Cercel a fost deja înlocuit, funcția fiind ocupată acum de dr. Adriana Pistol, subiectul legat de izolarea persoanelor de peste 65 de ani la hoteluri, continuă să facă vâlvă în spațiul public. Prim-ministrul Ludovi Orban, vine cu explicații lămuritoare pentru a justifica demiterea renumitului medic.
„Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID pe un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale, în condiţiile în care el acţionează într-un regim instituţional. Ceea ce a făcut domnul Streinu Cercel este de neacceptat“, a declarat șeful Guvernului.
Potrivit premierului, Adrian Streinu-Cercel nu avea calitatea oficială de a comunica public „astfel de măsuri“.
„Domnul Streinu Cercel era preşedintele comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sănătăţii de luptă împotriva epidemiei COVID şi în această calitate a lansat public nişte măsuri aberante, care încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale şi care au creat o stare de emoţie într-un segment extrem de important al populaţiei (…) ca să nu spun de alte aberaţii care au fost prezentate public. În calitatea pe care avea de preşedinte al acestei comisii nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri“, a explicat Orban.
Un alt lucru care l-a deranjat pe premier, care nu a ezitat să spună lucrurilor pe nume, a fost faptul că Streinu-Cercel făcea testări „în masă“ cu teste care nu erau valabile, de tip Real Time PCR.
„Nu poate un infecţionist sau un medic specialist să vorbească public despre un mijloc de testare care are o precizie foarte mică. Pe testare negativă, din 100 de pacienţi testaţi prin aceste teste exista o posibilitate de eroare de 20% (…) iar aceşti cetăţeni să devină difuzori involuntari ai virusului ca urmare a faptului că au fost testaţi negativ. Aşa ceva nu este acceptabil“, a mai punctat prim-ministrul.
Ludovic Orban a mai atras atenția și asupra faptului că, în situație de pandemie, nu trebuie emise opinii „în contradicţie flagrantă“ cu comunicările şi deciziile dispuse de autorități.