Dezinformarea cu privire la vaccinurile COVID-19 a proliferat pe internet în ultimele luni, cu zvonuri false despre efecte secundare periculoase, supraveghere și alte conspirații. Conspirațiile legate de vaccinuri pot provoca tulburări la locul de muncă, mai ales dacă angajații împărtășesc informații eronate sau îi condamnă pe angajații care au ales să se vaccineze. România a decis să-și alinieze legislația acestor timpuri, în raport cu genul acesta de situații, în același timp angajatorii mari și-au modificat politicile interne, în încercarea de a evita situațiile neplăcute.
Scene cu protestatari anti-vacciniști și strigând sloganuri anti-vaccinare au dominat presa occidentală și românească în ultimul an și jumătate. Genul acesta de situații s-au întâmplat și în România, mai ales după apariția primelor vaccinuri anti-covid.
Odată cu acest moment au apărut și anti-vacciniștii, și cum trăim într-o societate dinamică, și influențele sunt ceva la ordinea zilei, era inevitabil să nu se ajungă la situații de acest gen și la locul de muncă. Autoritățile au actualizat legislația în vigoare, referitor la răspândirea de informații false, în majoritatea situațiilor fiind amendate, în funcție de gravitatea lor.
Pe de altă parte, marii angajatori au decis să-și adapteze politicile interne, în același timp cu apariția vaccinurilor, și, ulterior, odată cu apariția certificatelor verzi și obligativitatea acestora. Deși Constituția garantează libera exprimare a opiniilor personale, în contextul actualei situații, informațiile de genul acesta, de dezinformare, sau mesaje anti-vacciniste, în mod normal ar trebui să existe o limită. Avocații români sunt de părere că ar trebui să existe un cadru bine stabilit, pentru că este o linie fină între abuz și stoparea unor situații de acest gen.
„Apreciem că angajații ar trebui să acționeze cu prudență și reticență când vine vorba de exprimarea opiniilor și convingerilor într-un mod care ar putea aduce atingere bunei desfășurări a activității angajatorului și a relațiilor de muncă în general.”, spune Alexandru Nuță, Senior Associate R&R Partners pentru Avocatnet.
Deși în ultimii doi ani munca a fost transferată, într-o proporție majoră, în online, asta nu exclude amendarea unor astfel de situații. De altfel, platforme, precum Facebook, au reușit într-o anume măsură stoparea dezinformării și a mesajelor anti-vacciniste.
Același lucru, mai spun specialiștii în drept, se poate aplica și în cadrul marilor companii, decise să-și modifice politicile interioare, spunând că și în acest caz angajatorul poate să ia decizia de a termina un contract, în cazul în care se produc mai multe abateri de acest fel.
Deși pandemia va mai exista, cât nu se știe, angajații nu sunt feriți de repercursiuni atunci când încălcă anumite coduri deontologice stabilite de angajator, pe lângă cele legale stabilite de autoritățile române.