Ce își cumpăra, de fapt, românii din Moldova. Unii dintre ei trec granița săptămânal

Ce își cumpăra, de fapt, românii din Moldova. Unii dintre ei trec granița săptămânal
Acestea sunt alimentele preferate de romani

Românii care stau aproape de granița cu Republica Moldova merg adesea la cumpărături în țara vecină. Motivul este că prețurile sunt mult mai scăzute decât la noi.

Românii trec granița în Moldova pentru a se aproviziona

Odată cu valul de scumpiri din România, oamenii trec granița și merg în Republica Moldova pentru alimente mai ieftine.

Ei cumpără alimente, băuturi, dulciuri, dar și motorină, iar motivul este unul foarte simplu: prețurile sunt la jumătate.

Mulți români și-au făcut un obicei din a se aproviziona din Moldova. Deși mulți fac asta săptămânal, unii dintre ei o fac doar atunci când este o ocazie specială, cum ar fi Crăciunul sau Paștele.

În astfel de ocazii, sunt zeci de mașini la coadă în vamă. Românii preferă să își facă cumpărăturile în Basarabia, unde prețurile sunt mult mai mici.

De la carne, făină, zahăr sau alte alimente, suma pe care o cheltuie la final este cu aproape jumătate mai mică decât ar da pe aceleași produse în România.

Și motorina este mai ieftină cu 2 sau 3 lei pe litru față de țara noastră. În plus, mulți merg și pentru celebrele bomboane din Moldova.

Ce își cumpără de peste Prut

Cu toate acestea, românii pot cumpăra produse din Basarabia în cantități mici. Au voie să treacă vama cu câteva kilograme de carne, un rezervor de motoroină și o canistră de 20 de litri, iar în privința alcoolului, au voie doar cu un litru de alcool de persoană.

Pentru mulți dintre cei care stau în apropierea graniței, cumpărăturile la vecini au devenit un stil de viață.

Mulți se aprovizionează o dată pe săptămână. Pe lângă alimentele de bază, precum ulei, ouă, zahăr, etc, românii au dreptul la doar două pachete de țigări de om și câteva kilograme de alimente.

Totuși, pentru a trece Prutul este încă nevoie de pașaport. Cei care nu vor să treacă granița pot apela la piețele special amenajate la noi pentru comercianții de peste Prut.

Cele mai aglomerate perioade la vamă sunt, cu siguranță, cele dinaintea Crăciunului și a Revelionului. Românii merg să își facă cumpărăturile în Basarabia, pentru că prețurile la alcool și la dulciuri sunt mai mici decât la noi în țară.