Socialiștii europeni le-au întors spatele celor de la PSD și au decis să înghețe relațiile cu ei până în luna iunie. Este doar o lovitură puternică de imagine pentru Liviu Dragnea sau o astfel de decizie ar putea afecta și viitorul României?
Mesajul celor de la PES a fost pe cât de simplu, pe atât de apăsat. Socialiștii europeni nu vor mai avea nicio legătură cu cei de la București. Va fi reluată colaborarea abia când Guvernul României va dovedi că își respectă angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene.
Cu alte cuvinte, până când va reveni pe calea europeană și va înceta să forțeze limitele democrației. Apartanența PSD în PES va fi discutată, formal, în luna iunie, adică după alegerile europarlamentare.
Până atunci, PES nu va mai organiza nici un eveniment împreună cu PSD, iar asta înseamnă că niciun oficial străin nu va fi prezent pe la București în campanie electorală pentru europarlamentare.
Decizia luată de PES în cazul PSD poate fi comparată cu cea luată de popularii europeni în cazul Fidesz, partidul premierului Ungariei, Viktor Orban.
Partidul liderului de la Budapesta a fost suspendat din PPE pe o perioadă nedeterminată, timp în care poate demonstra că și-a învățat lecția. În cazul PSD, nu a fost o suspendare, dar poate fi o excludere, posibilitate care, cu siguranță, va fi analizată la reuniunea din iunie.
În ambele cazuri, însă, PES și PPE au luat decizii suficient de blânde încât să nu dea peste cap arhitectura formațiunilor la nivel european, dar, în același timp, dure pentru imaginea pe care o au PSD și Fidesz în țările lor.
Partidul Socialiștilor Europeni era obligat să reacționeze, într-un fel sau altul, la cele orchestrate de PSD în România.
S-a simțit cumva forțat să ia o decizie. Una anunțată pe scurt, la finalul unui comunicat care avea ca subiect Brexit-ul, dar care arată multe.