Majoritatea oamenilor cumpără zahăr din comerț, dar cu toate astea mulți dintre ei nu au sesizat un detaliu pe care câțiva l-au văzut și pentru care și-au ridicat câteva semne de întrebare. Deși nu ai fi crezut, este foarte importantă existența literelor B sau R de pe pungă. Acest lucru te ajută să verifici anumite lucruri despre produsul pe care îl bagi în coșul de cumpărături. Toată lumea trebuie să afle asta!
Poate puțini știu, dar zahărul din comerț are câteva detalii care te ajută să verifici produsul pe care îl pui cel puțin o dată pe lună în coșul de cumpărături. Literele B și R se ambalează sub același brand, deși au specificații diferite.
Cu toate astea, se poate ca de multe ori în punga achiziționată de la supermarket să existe tipuri diferite de zahăr, lucru pentru care se folosesc cele două litere menționate.
Concret, specialiștii susțin că B indică sfecla din zahăr folosită, iar R este folosit pentru trestia din zahăr din care este făcut. Astfel, dacă te pregătești de cumpărăturile lunare ține cont de amănuntul aflat pentru cei din familie care sunt foarte pretențioși.
Consumul exagerat de zahăr are efecte negative asupra sănătății, susțin specialiștii. Organizația Mondială a Sănătății susține implementarea unor acțiuni la nivel global pentru a reduce consumul de zahăr și impactul consumului exagerat de zahăr asupra organismului.
Din păcate, zahărul aflat în special în băuturile zaharoase reprezintă una din cauzele creșterii numărului de persoane care suferă de obezitate și diabet zaharat.
Zahărul este un tip de carbohidrat care furnizează calorii și energie și se găsește și în mod natural în fructe, legume, lapte și unele semințe. Există tendința de a generaliza și de a utiliza termenul acesta pentru a numi mai multe substanțe dulci, dar din punct de vedere al compoziției chimice zaharidele se împart în categoriile:
Monozaharide – sunt glucide, zaharide simple
Dizaharide – sunt formate din doua monozaharide
Oligozaharide – sunt formate din cateva monozaharide
Polizaharide – sunt formate din mai multe monozaharide.
OMS recomandă un consum de zaharuri libere de 10% din aportul zilnic total de energie. De asemenea, este indicat consumul cu până la 5% din necesarul zilnic de calorii. De exemplu, în cazul unei diete normale de 2.000 de calorii zilnice, din zaharuri nu trebuie să provină mai mult de 200 de calorii pentru o alimentație echilibrată.