Deși ai putea crede că numărul cardului tău de credit sau de debit este aleatoriu și lipsit de sens, adevărul este că acesta „ascunde” informații importante. Haide să vedem, de exemplu ce semnificație are prima cifră a cardului tău.
Cu siguranță ai și tu un card bancar sau chiar mai multe. Fie că vorbim de cel de debit sau credit, fie că sunt cele de tip Revolut, românii au început să țină tot mai mult pasul cu tehnologia. Dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă toate acele cifre de pe el? Haide să vedem împreună.
Trebuie să știi că orice card are de obicei aproximativ 16 numere, deși în realitate, acestea pot avea între 10 și 19, cu o structură care de obicei este: ABBB BBCC CCCC CCCC CCCD.
Deși nu ai crede, este important să cunoști semnificația numerotării cardului, în special prima cifră a tuturor acestora.
Astfel, primul număr, care ar fi „A”, este „identificatorul industriei sau al schemei de emitere”. De exemplu, dacă începe cu 1, se identifică faptul că cardul a fost emis de o companie aeriană. Pe de altă parte, dacă începe cu 9, acesta identifică faptul că a fost emis de un guvern (deținătorul unui card care începe cu cifra 9 aparține unor autorități sau instituții de stat).
Cifra 2 corespunde companiilor de aviație, 3 se identifică cu American Express sau Diners Club, 4 este numărul care identifică faptul că a fost emis de Visa, 5 este de la MasterCard, 6 este de la Discover, 7 este de la companii petroliere, iar 8 a fost emis de firme de telecomunicații sau de sănătate.
În general majoritatea dintre noi cetățenii obișnuiți folosim carduri al căror număr încep cu 4 sau 5.
În ceea ce privește celelalte numere, următoarele cinci cifre corespund băncii emitente, iar apoi mai sunt alte nouă cifre care corespund contului individual al titularului. În cele din urmă, există ultima cifră, cea de verificare.
Când vine vorba de a te proteja împotriva furtului sau a fraudei care implică cardul tău de credit, este întotdeauna indicat să nu dai nimănui codul de securitate, adică cel format din trei cifre care apare de obicei pe spatele cardului și care este cunoscut și sub numele de CVV.
De asemenea, nu este recomandat să spui nimănui data de expirare a cardului.