Limba română este foarte complexă și conține multe expresii, pe care unii le folosesc în contexte greșite, deoarece nu știu semnificația acesteia. Una dintre cele mai folosite și cunoscute este „prost ca noaptea”.
Limba română este plină de expresii pe care le folosim în viața de zi cu zi. Probabil ați auzit de „Prost ca noaptea” sau „Deștept ca ziua și prost ca noaptea”.
Nu este foarte greu să ne dăm seama că este o expresie jignitoare la adresa celui căruia îi este adresată. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, adjectivul „prost” înseamnă: lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte, tont, nărod sau prostănac.
Când spunem cuiva că este „prost ca noaptea”, sugerăm ideea că diferența dintre el și un individ deștept este atât de clară precum diferența pe care o facem între zi și noapte.
De asemenea, o altă explicație ar fi faptul ca legătura dintre „noapte” și „prost” poate fi dedusă din sensul figurat al substantivului „întuneric”, adică sensul de necunoștință sau prostie.
În vorbirea curentă, folosim deseori expresii consacrate deprinse din auzite, dar a căror origine este ne este necunoscută. Iată câteva expresii foarte cunoscute și explicația lor:
De cele mai multe ori folosim această expresie în momentul în care cineva zăpăcește o persoană cu foarte multe informații sau când vorbește mult și fără rost.
Originea ei este foarte interesantă. Vine de la faptul că în anii 1800 calendarele erau ca o mică enciclopedie deoarece conţineau tot felul de cifre, date astronomice, istorice, care erau imposibil de memorat.
Folosim această expresie atunci când vorbim despre ceva ce nu va avea loc niciodată. Provine din Transilvania şi vine de la legenda în care, atunci când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus Hristos, caii au făcut o gălăgie de nedescris, iar Fecioara i-ar fi blestemat să fie flămânzi mereu, în afară de o singură zi, adică Paștele Cailor.
Această expresie este folosită atunci când cineva vorbește neserios sau inutil. Originea expresiei vine de la micile adunări ce aveau loc pe vremuri între săteni, numite clacă.