Ce înseamnă, de fapt, expresia „afară cu ungurii din țară”. Explicația clară a autorităților
Un procuror a decis că ”afară cu ungurii din țară” este o ”presupusă lozincă antimaghiară” și nu incitare la ură și discriminare.
Explicația autorităților pentru expresia ”afară cu ungurii din țară”
„Născut dincolo de Carpaţi, nu puteaţi să cunoaşteţi jandarmul ungur, groaza copilăriei mele transilvane. Atunci când zăream unul, eram cuprins de panică şi o rupeam la fugă: era străinul, duşmanul. Din cauza lui îi detestam pe toţi ungurii cu o patimă într-adevăr maghiară. Asta înseamnă că mă interesau. Apoi, circumstanţele schimbându-se, nu mai aveam motive să-i urăsc. Mult timp încă, nu puteam totuşi să-mi imaginez un opresor fără să le evoc defectele şi avantajele ”, scria Emil Cioran într-o scrisoare către Constantin Noica.
Procurorul de pe lângă Judecătoria Moinești, Daniel Gălbează, care a închis Dosarul ”Valea Uzului”, susține în ordonanța de clasare că ”afară cu ungurii din țară” este o ”presupusă lozincă antimaghiară” ce nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare, pe motiv că nu vizează o categorie de persoane, ci o etnie.
Clarificări
„Cerința esențială a elementului material al infracțiunii este ca incitarea la ură/discriminare să fie adresată publicului, prin public înțelegându-se un număr indeterminat de persoane. Dacă incitarea se adresează unei sau unor persoane determinate și nu unei categorii de persoane, nu există infracțiunea prevăzută de art.369 Cod Penal, ci o instigare individuală sau plurală, ca formă a participației, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile acesteia.
În prezenta cauză, cuvintele jignitoare au fost adresate unui număr limitat de persoane, respectiv celor care au refuzat să permită intrarea în cimitir a persoanelor care au fost autorizate în acest sens.
Apreciem că, și prin scandarea unor presupuse lozinci antimaghiare de genul afară cu ungurii din țară, așa cum au fost descrise în denunțul formulat, nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art.369 Cod Penal, din aceleași motive invocate mai sus, aceste lozinci nefiind de natură să provoace incitarea publicului la ură sau discriminare, în condițiile în care incitarea trebuie să vizeze o categorie de persoane (de ex. Persoane cu un anumit tip de handicap, homosexuali, etc) și nu o etnie, aceste manifestări constituind cel mult o contravenție” (extras ordonanța de clasare)”, explică procurorul.
Context
Pe 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între jandarmi, maghiari și mai multe organizații românești. Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului în jurul căruia maghiarii formaseră un lanț.
Mai mulți maghiari au fost loviți cu pietre, scuipați, pe fundalul unei melodii patriotice, imnul României și în scandări precum ”Afară cu ungurii din țară” sau ”Marș la Budapesta”.