Ce înseamnă, de fapt, când ți se zbate unul din ochi ori amândoi

Ce înseamnă, de fapt, când ți se zbate unul din ochi ori amândoi

Cu siguranță ți s-a întâmplat să ți se zbată un ochi sau chiar amândoi, măcar o dată. Te-ai întrebat de ce se întâmplă acest fenomen. În popor sunt tot felul de mituri și superstiții, conform cărora atunci când ți se zbate ochiul urmează să ți se întâmple ceva grav sau cineva vorbește despre tine.

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul

Ei bine, explicația logică nu are legătură cu niciun fel de evenimente de acest fel. De cele mai multe ori, când ți se zbate un ochi este datorită contracțiilor de scurtă durată a pleoapelor. În termeni medicali, acest fenomen se numește blefarospasm. Această afecțiune nu este deloc gravă și este cauzată de suprasolicitarea ochilor, stări de oboseală, insomnii, migrene sau astenie ori probleme digestive. Și calitatea și durata somnului au legătură cu spasmele ochilor.

Unele cauze sunt lipsa unor electroliți responsabili cu funcțiile de contracție ale mușchilor, care duc la spasme involuntare. De asemenea, poate fi de vină deficiența de vitaminele D3 sau a vitaminei B12.

Unii oameni au spasme pe tot parcursul zilei, iar asta poate fi un semn ale unor afecțiuni oculare, cum ar fi uscarea ochilor, sensibilitatea la lumină sau inflamația ploapelor. Niciuna dintre aceste afecțiuni nu este gravă și poate fi tratată. Cu toate acestea, există și cauza grave, care arată tulburări nervoase sau afecțiuni ale creierului, precum parkinsonul sau sindormul Tourette.

Când trebuie să te îngrijorezi

Spasmele rare și minore apar din cauza unor factori externi, precum stilul de viață dezorganizat, lipsa de somn, oboseala sau stresul, potrivit medlife.

Există câteva simptome care ar trebui să te trimită la medic imediat pentru investigații complete:

• Dacă spasmele se întind pe mai mult de o saptamana.

• Dacă spasmele provoacă închiderea completă a ochiului

• Dacă spasmele afectează și alți mușchi faciali.

• Dacă ochiul este roșu, umflat și are secreții.

Cu toate că adesea este un lucru pe care îl ignori, există și cazuri excepționale, în care spasmele oculare sunt constante și pot fi asociate cu alte afecțiuni. De obicei, are legătură cu calitatea vieții, consumul de alcool și cofeină, calitatea somnului și dieta. Ar trebui să încluzi în dieta ta antioxidanți și vitamina C, consumând de asemenea alimente cu proprietăți antiinflamatorii.

De asemenea, persoanele care sunt predispuse alergiilor au mai des astfel de contracții oculare.