„Alo” este cel mai des folosit salut pe care îl folosim atunci când răspundem la telefon. Zilnic, milioane de oameni din întreaga lume îl utilizează în convorbiri, dar puțini sunt cei care știu ce înseamnă, de fapt, cuvântul. Iată de către cine a fost inventat. O incursiune în timp, în anii 1870.
La fel ca în cazul numeroaselor altor invenții, ideea de a inventa un telefon a apărut cu mult înainte de prima sa datare. Prima acreditare a mers către Antonio Meucci, în 1849, urmat de Charles Bourseul, care a conceput un alt model de telefon, în 1854. Cu toate acestea, cel care a patentat ideea este Alexander Graham Bell, fiind câștigătorul primului brevet pentru acest dispozitiv tocmai în 1876.
Acesta a creat atunci un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. El și-a dorit ca formula de deschidere a unei discuţii la distanţă să fie cuvântul „ahoe”, care era folosit de marinari pentru a opri un vas, însă varianta nu a fost pe placul multora.
După numai un an, Thomas Edison primea de la directorul unei companii locale de telegraf din Pittsburg următoarea întrebare: „Care ar fi un salut adecvat pentru a începe o convorbire telefonică?”. Atunci, celebrul inventator a folosit apelativul utilizat de englezi la vânătoarea de vulpi: „Alooo”.
Citește și: De ce spun ardelenii „Servus”. De la ce vine, de fapt
Ulterior, vreme de aproape cinci ani, istoricul englez pe nume Allen Koenigsberg a cercetat prin volumul uriaş de materiale găsit în depozitul AT&T din New York pentru a vedea dacă informaţia era veridică. Și a dat peste o epistolă scrisă chiar de Edison în care spunea: „Alo este salutul telefonic de utilizat pe distanţe mari, fiind cel mai uşor de auzit”.
Thomas Edison și-a câștigat pe deplin titulatura de cel mai mare inventator de origine americană. A obţinut 1.903 de patente de invenţii pe numele său în SUA şi un număr considerabil în Franţa, Marea Britanie şi Germania. Printre cele mai cunoscute invenții ale sale se numără becul electric, fonograful şi camera de filmat.
Citește și: Curentul electric din lămâi, invenţia unor studenţi din Craiova. Detaliul care ar putea revoluţiona lumea