Ce înseamnă, de fapt, ajutorul acordat de Rusia în Italia. ”Imnul Rusiei e peste tot, steagul lor l-a înlocuit pe cel al UE”
Rusia a trimis ajutoare în Italia, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, presa din Italia a scris că ajutoarele, în proporţie de 80%, au fost inutilizabile, iar presa rusească a anunţat că Italia este recunoscătoare, arborând steaguri ruseşti şi chiar cântând imnul Rusiei pe străzi. BBC a demonstrat că ştirile cum că în Italia ar fi fost arborat steagul rusesc şi să pe străzi a răsunat imnul Rusiei este o manipulare.
Ce înseamnă, de fapt, ajutorul acordat de Rusia în Italia. ”Imnul Rusiei e peste tot, steagul lor l-a înlocuit pe cel al UE”
Presa internaţională a scris ştiri despre ajutoarele trimise de Rusia în Italia. La fel şi Rusia şi Italia au scris ştiri despre ajutoarele trimise pentru a fi folosite în lupta împotriva coronavirusului. Numai că italienii au scris că 80% dintre ajutoarele ajunse la ei erau inutilizabile, iar presa rusă a scris că în Italia au fost arborate steaguri ruseşti şi că pe străzi a răsunat imnul Rusiei, drept recunoştinţă pentru ajutoarele trimise. BBC a demonstrat că ce s-a scris în presa din Rusia este manipulare. Presa din Italia a mai titrat că în Peninsulă au ajuns la mulţi soldaţi decât ajutoare.
În Rusia, instituţiile de presă pro-Kremlin au informat din Italia, arătând că steagurile UE au fost înlocuite cu cele ruseşti şi imnul rusesc se aude pe străzi. BBC a analizat cele comunicate de ruşi într-un articol de investigaţie intitulat „Imn rusesc, steaguri ruseşti în Italia şi Pupo cântând în rusă. Ce este în neregulă cu asta?”
Cine a arborat stegul rusesc
BBC a luat legătura cu bărbatul italian care a confirmat că el arborează steagurile ruseşti în faţa sediului firmei pe care o deţine pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de Rusia. Totodată, el a precizat că ridicarea unui pavilion străin în locul steagului european nu este neobişnuit, întrucât deţine în stoc steaguri din diferite ţări.
Acesta le foloseşte pentru a-şi întâmpina partenerii de afaceri internaţionali, printre care se aflăşi o companie rusă. Aspectul militar al prezenţei Rusiei în Italia are un loc important în modul în care este prezentat în mass-media pro-Kremlin. „Din Rusia cu dragoste. De ce personalul militar rus salvează Italia de coronavirus„, a titrat portalul de ştiri online Life.
Cum s-a cântat imnul Rusiei pe străzile din Italia
Reţeaua controlată de stat Rossiya 1 şi canalul TV pro-Kremlin REN TV au prezentat materialul online cu titlul, „Imnul rus a sunat pe străzile Italiei.” Presa din Rusia nu au explicat că muzica din videoclip se aude din interiorul biroului unei organizaţii „neofasciste” şi nici că persoana care a făcut videoclipul este activistă cu legături cu Rusia. BBC a demonstrat că două videoclipuri diferite cu imnul rusesc, care au circulat în Rusia, sunt de fapt înregistrări ale aceluiaşi eveniment făcute din unghiuri diferite.
Jurnalistul rus Ilya Shepelin de la televiziunea independent „Rain TV”, a privit cu scepticism modul în care videoclipurile au fost utilizate în mass-media pro-Kremlin.
Presa din Italia: 80% din ajutoarele ruseşti, inutile
„Strict vorbind, acesta nu este un caz de invenţie pură. Într-adevăr, rezidenţii italieni prezentaţi existentă şi sunt încântaţi de acţiunile Rusiei şi înlocuiesc steagul UE cu tricolorul rusesc cu propriile mâini. Totuşi, aceşti fani ai Rusiei nu sunt italieni obişnuiţi; au legături strânse de afaceri şi financiare cu Moscova. Prin urmare, nu avem de-a face cu un fals pur, ci cu o manipulare. O minciună hibridă. Sau un adevăr hibrid”., a spus Ilya Shepelin. Acesta consideră articolele din Italia drept o „manipulare” a presei din Kremlin.
Ziarul italian „La Stampa” a publicat o anchetă care arată că aproximativ 80% din ajutoarele trimise de Rusia sunt „inutile”. Articolul a fost publicat cu titlul: „Coronavirus, apelul telefonic Conte-Putin agită guvernul: „În Italia au auns mai mulţi soldaţi ruşi decât ajutoare”. Jurnaliştii italieni au consemnat că există oficiali care denunţă ajutorul: „80% din livrări sunt inutile, e doar o scuză”.