Orice masă luată în oraș, la restaurantul preferat, este extrem de importantă. Se știe că bunele maniere sunt esențiale cu fiecare ieșire în oraș, de aceea trebuie să știți cum se așază tacâmurile după ce ați terminat de mâncat. Ce înseamnă dacă pui furculiţa şi cuţitul încrucişate pe farfurie? Puține persoane știu aceste detalii!
Angajații de la restaurante ar trebui să știe foarte bine regulile bunelor maniere la masă, mai ales atunci când vine vorba de aranjarea tâcâmurilor. De regulă, atunci când ieșim la masă în oraș, trebuie să știm anumite detalii importante. Felul în care lăsăm la final tacâmurile, după ce am mâncat, îi va transmite bucătarului anumite lucruri legate de mâncarea pe care a gătit-o.
Codul bunelor maniere precizează că îi puteți transmite bucătarului cum a fost mâncarea savurată la masă. Așadar, trebuie să știți cum să poziționați tacâmurile pentru a transmite dacă mâncarea a fost sau nu pe placul vostru.
Citește și: Greșeala pe care o fac mulți români când așază tacâmurile pe masă. Ce trebuie evitat
De obicei, lingura se lasă în farfurie, pe partea dreaptă, după ce ați terminat de mâncat. Dacă doriți să faceți o pauză și nu vreți ca chelnerul să vi se ia farfuria din față, trebuie să lăsați tacâmurile în farfurie, orientate cu vârfurile spre partea de sus a farfuriei.
Dacă ați terminat de mâncat și vreți să vi se aducă felul următor de mâncare, tacâmurile se aşază în farfurie, furculiţa fiind pusă peste cuţit.
De asemenea, dacă v-a plăcut preparatul culinar, puneţi tacâmurile unul lângă celălalt, cu vârfurile orientate spre mâna dreapta, pe centrul farfuriei, paralel cu dumneavoastră.
În caz contrar, dacă felul de mâncare nu a fost pe placul vostru, încrucişaţi furculiţa şi cuţitul în farfurie, introducând lama cuţitului printre dinţii furculiţei. În acest fel, bucătarul își va da seama că preparatul culinar nu a ieșit așa cum a dorit.
Înainte de a selecta tacâmurile ideale pentru a ordona masa de mic dejun, prânz sau cină, este important să știti ce fel de mâncare veți servi. În funcție de meniul pe care-l vei pune pe masă veți ști, cu exactitate, ce tacâmuri se potrivesc cel mai bine. De asemenea, tacâmurile trebuie așezate corect la masă.
De regulă, tacâmurile se poziționează atât în stânga, cât și în dreapta farfuriilor. Mai exact, furculițele se pun în stânga farfuriei, pe când cuțitele și lingurile se poziționează în partea dreaptă a mesei.
Pe partea dreaptă a farfuriei se așază trei tacâmuri: cuțitul principal, cuțitul pentru pește și lingura de supă, în colțul cel mai îndepărtat.
Pe partea stângă a farfuriei vom avea furculițele. În cazul în care punem mai multe furculițe, cea pentru aperitiv va fi amplasată în colțul extrem stâng, în timp ce furculița pentru felul principal va fi plasată cel mai aproape de farfurie. Furculița pentru pește se așază în mijlocul celorlalte două.
Citește și: Ce să pui în mașina de spălat vase ca tacâmurile să strălucească. Nu vor mai avea urme deloc