Ce înseamnă dacă mireasa și-a călcat partenerul pe picior, chiar în biserică. Știai asta?

de: Bișinicu Andreea
11 02. 2022

Printre cele mai cunoscute și vechi tradiții și superstiții românești se numără cele din ziua nunții. În cea mai importantă zi din viața lor, pe lângă organizarea evenimentului, mirele și mireasa trebuie să fie atenți la mai multe detalii de natură mistică, ar spune unii. Ce se întâmplă dacă îți calci partenerul pe picior, în biserică. Semnfiicația gestului.

Ce înseamnă dacă mireasa calcă mirele pe picior, în biserică

În ziua nunții lor, mirii sunt extrem de emoționați și verifică, încă o dată, ca toate detaliile să fie puse la punct înainte de a-și promite iubire eternă în fața altarului.

Tradițiile și superstițiile din ziua evenimentului sunt complexe și inedite. Unii oameni spun că nuntașii trebuie să arunce cu orez în calea mirilor, pentru ca tinerii căsătoriți să aibă pare de noroc și belșug în viața lor de familie.

Alții spun că mireasa trebuie să scrie, pe talpa pantofului, numele surorilor, verișoarelor și prietenelor singure, iar cele ce se vor șterge, la finalul serii, vor fi următoarele domnițe ce se vor mărita.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții se referă la călcatul partenerului pe picior. Se spune că dacă mireasa își calcă soțul pe picior, în timpul dansului Isaia din cadrul Tainei Căsătoriei, femeia va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus în casă.

Acest obicei tradițional datează din timpurile precreștine. La începuturile lui, se obișnuia să se taie o oaie în cinstea mirilor, iar aceștia călcau pe blana ei. Apoi, lâna respectivă era înlocuită cu un covor realizat special pentru însurăței.

De ce nu e bine să faci nunți în luna mai

Între timp, tradiția de nuntă s-a pierdut și s-a păstrat doar călcatul pe picior a partenerului în biserică, în cadrul Tainei Căsătoriei. O altă superstiție spune că mireasa trebuie să fie atentă la buchetul său, în ziua nunții. Se spune că va divorța în curând, dacă-l scapă pe jos.

O altă superstiție spune că dacă plouă în ziua nunții, acesta este un semn de bun augur și noroc, viața noilor însurăței fiind una prosperă și bogată.

De asemenea, un alt obicei spune să nu faci nunți în luna mai, deoarece cununiile legate în Florar se pot dezlega foarte ușor. Cu toate acestea, fețele bisericești susțin că nu există niciun motiv întemeiat pentru ca slujbele de cununie să nu se țină în a cincea lună a anului.