Mulți români nu știu, însă folosesc „patetic” în mod greșit. Înțelesul acestui cuvânt nu este „jalnic”, așa cum ar indica traducerea din limba engleză. Rădăcinile cuvântului sunt, de fapt, grecești. Află în rândurile de mai jos ce sens are termenul în cauză și cum trebuie folosit corect.
Mulți români trăiesc cu credința comună potrivit căreia termenul „patetic” provine din limba engleză, de la „pathetic”, ce înseamnă printre altele „jalnic”, „vrednic de milă”. Specialiștii în lingvistică neagă această teorie, explicând că rădăcinile cuvântului „patetic” sunt, de fapt, în grecescul „pathos”.
Puterea emoției poate fi copleșitor de convingătoare, chiar și când se confruntă cu simțul logicii sau al rațiunii. Termenul „pathos” este folosit, potrivit specialiștilor în domeniu, pentru a descrie un apel la emoție, în retorica persuasivă sau în alte forme de scriere.
Citește și: Cel mai lung cuvânt românesc care are doar vocale. Este format din 5 litere, știi ce înseamnă?
Prin „pathos” se poate înțelege, de exemplu, un apel la emoțiile cuiva, pentru a determina evocarea sentimentelor. Termenul grecesc înseamnă „suferință” sau „experiență”. Conceptul de „pathos”, ca mod de persuasiune, a fost identificat la filozoful grec Aristotel.
În una dintre lucrările sale, Aristotel a descris trei moduri primare de persuasiune, unul dintre ele fiind „pathos”. Filozoful a notat că acesta este un mijloc de a trezi emoțiile oamenilor, pentru a le influența opinia în așa fel încât să o îmbrățișeze pe cea a vorbitorului.
Platon, predecesorul lui Aristotel, a avut o viziune oarecum sceptică asupra ideii de „pathos”. Platon a susținut că apelul la emoție ar putea fi folosit în mod greșit pentru a manipula publicul. El a fost, mai degrabă, adeptul apelului la logică sau caracterul uman.
Citește și: Singurul cuvânt din limba română care are 4 consoane la final. Îl folosești mai rar
Revenind asupra termenului „patetic”, explicația corectă a sensului său o găsim în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), așa cum este expusă în rândurile de mai jos.
„patetic/ patetică, adjectiv
1. Plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează; plin de emfază, de afectare. sinonime: duios, emoționant, mișcător, înduioșător
2. (Despre nervi) Care inervează mușchii oblici ai ochiului.
3. Categorie estetică desemnând însușirea unei situații sau a unei opere de artă de a provoca emoții puternice, de a impresiona. sinonime: patos”, arată dexonline.ro.
Așadar, termenul „patetic” nu înseamnă, în limba română, jalnic, așa cum au tendința mulți cetățeni să creadă, ci „plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează”.