Te-ai întrebat vreodată de ce te mușcă pisica ta? Poate crezi că nu ai dresat-o cum trebuie sau nu te iubește, dar adevărul este, de fapt, altul. Ce mesaj încearcă să își transmită animalul tău de companie prin mușcătură și ce trebuie să faci atunci când te atacă.
Pisicile sunt unele dintre cele mai iubite animale de companie. Sunt, de fel, egoiste și solitare, dar au și momente în care te încarcă de iubire și energie pozitivă. Să nu uităm, însă, și de agresivitatea care le caracterizează în unele momente.
Cei care dețin pisici au observat că, uneori, ne mușcă din senin, chiar atunci când le mângâiem și încercăm să le oferim afecțiune. Avem tendința să spunem că sunt rele dar, de cele mai multe ori, încearcă să ne transmită un mesaj.
Nu este plăcut dacă ai o pisică care pare să te muște adesea. Aflați mai multe despre motivele pentru care pisicile mușcă și cele mai bune modalități de a o opri. Chiar dacă îți iubești foarte mult animalul, la un moment dat va deveni foarte deranjat să te atace întruna, fără să ai putere să o oprești.
Mușcăturile de la pisici pot servi la impunerea dominanței sau ca răspuns la o amenințare. Dacă o pisică mușcă și nu cedează, este posibil să încerce să-și consolideze poziția dominantă sau să reacționeze la o potențială amenințare.
Există și situații în care pisicile mușcă pentru a descuraja acțiuni sau comportamente nedorite ale oamenilor, mai ales dacă au observat că acest comportament a avut succes în trecut. De exemplu, dacă au mușcat în timpul tăierii unghiilor și aceasta a dus la încetarea procedurii, ar putea fi o învățare eficientă pentru a-și exprima nemulțumirea.
Dacă pisica ta te lasă să o mângâi pe burtică, înseamnă că ești chiar un stăpân bun. Această zonă este foarte sensibilă și, de cele mai multe ori, animalelor nu le place să fie atinse acolo, spre deosebire de câini, care adoră asta.
Dacă observi că pisica ta te mușcă atunci când o atingi în zonele sensibile, tot ce încearcă este să te facă să te oprești. Nu are altă modalitate de a-ți arăta că mișcările tale îi provoacă disconfort.
Vezi și: Care este cea mai mică pisică din lume. Măsoară mai puţin decât o riglă normală şi este adorabilă
Pe de altă parte, unele pisici folosesc mușcăturile ca modalitate de comunicare sau pentru a atrage atenția. În loc să miaune, aleg să muște. Dacă o pisică te mușcă ușor și încearcă apoi să te implice într-o activitate, precum jocul cu o jucărie, este posibil să încerce să-ți atragă atenția într-un mod specific.
Pisicile de vârste fragede folosesc mușcătura drept un fel de a se juca. Încă sunt la început de drum și nu știu să își folosească așa cum trebuie dinții, iar pentru ele pare distractiv să te atace, iar tu să reacționezi, ceea ce le provoacă să mai încerce.
Pisicile pot mușca drept reacție la amenințare sau disconfort. Atunci când o pisică se simte amenințată sau este supărată, mușcătura poate deveni o reacție naturală de apărare. Este esențial să se identifice sursele de stres sau disconfort și să se gestioneze corespunzător pentru a reduce aceste comportamente.
Nu permiteți niciodată pisicii să se joace cu mâinile goale, degetele de la mâini sau de la picioare, deoarece este esențial să învețe că mâinile nu sunt potrivite ca jucării. Încurajarea acestui comportament poate duce la obiceiuri nedorite și riscuri. Această regulă ar trebui respectată de întreaga familie.
În schimb, oferiți o jucărie interactivă potrivită, pe care pisica o poate mușca în mod sigur. Jucăriile din pluș sunt o alegere de succes pentru multe pisici. Este important să ai o varietate de jucării disponibile, cel puțin trei, pentru că pisica ta nu se va mai plictisi în acest sens.
Jucăriile care distribuie recompense sunt o modalitate excelentă de a menține mediul pisicii bogat și de a încuraja un comportament adecvat în timpul jocului. Astfel, vei recompensa și încuraja interacțiunea pozitivă a pisicii tale cu obiecte potrivite pentru joacă.
Te-ar putea interesa și: De ce te linge și apoi te mușcă pisica. Asta încearcă să îţi transmită, de fapt
Înțelegeți factorii de stres sau disconfort care ar putea determina mușcătura și încercați să-i gestionați pentru a crea un mediu mai relaxant pentru pisică. Folosiți metode de antrenament pozitiv pentru a încuraja comportamentul dorit și a dezvolta o relație pozitivă între dumneavoastră și pisică.
Dacă mușcăturile devin o problemă persistentă, este recomandat să consultați un specialist în comportament felin pentru a obține sfaturi și asistență suplimentară. Nu încercați să agresați pisica, să îi răspundeți cu aceeași monedă, pentru că tot ce veți face va fi să înrăutățiți și mai tare situația.
Mușcăturile de pisică prezintă un pericol nu doar pentru tine, ci și pentru alte animale de companie. Ele pot duce la infecții grave și necesită tratament imediat. În cazul în care ești mușcat de o pisică, este crucial să consulți un medic cât mai curând posibil. Până la 75% dintre mușcăturile de pisică pot introduce bacterii nocive în organism, printre care Stafilococ, Streptococ și specia Pasteurella.
De asemenea, febra de zgârieturi de pisică, asociată cu bacteriile Bartonella henselae, poate fi transmisă și prin mușcătura de pisică. Este esențial să acorzi atenție imediată oricărei mușcături de pisică pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura un tratament adecvat.