09 feb. 2024 | 19:21

Ce înseamnă „30% precipitații” de pe prognoza meteo, de fapt. Nu, nu indică 30% șanse de ploaie

Vremea Meteo
Ce înseamnă
Secretul procentelor de precipitații din prognozele meteo. La ce face referire, de fapt,  "30% precipitații"?

Mulți verificăm prognoza meteo, însă puțini suntem cei care știm și cum să o citim. Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi ce înseamnă „30% precipitații”. Nu, nu indică 30% șanse de ploaie.

Detaliul din prognoza meteo ce dă bătăi de cap românilor

Prognoza meteo este una dintre preocupările oamenilor, în mod deosebit la finalul sau începutul unei zile. Ea influențează mult comportamentul societății. Dacă prognoza meteo arată că va ploua, probabil vei lua o umbrelă cu tine oriunde vei merge, nu-i așa?

În ciuda faptului că joacă un rol important în viețile oamenilor, mulți nu știu cum se citește corect o prognoză meteo. Precipitațiile dau adesea bătăi de cap celor care urmăresc vremea pe internet sau la televizor. În materialul de astăzi vom analiza îndeaproape totul despre precipitații.

Te-ar putea interesa și: Când revin ninsorile în România. Vremea se schimbă rapid după valul de aer tropical din aceste zile

La ce face referire termenul „precipitații”, de fapt

Când vorbim despre precipitații, vorbim practic despre apa care cade de la nivelul norilor. Aceasta poate fi ploaie, burniță, zăpadă, lapoviță, grindină… sau alte fenomene mai rar întâlnite pe teritoriul țării noastre. Când auzi pe cineva precizând „precipitații”, cel mai probabil se referă la ploaie.

Este important să știi despre ce tip de precipitații se vorbește în prognoza meteo, deoarece așa vei putea înțelege ceea ce se întâmplă în atmosferă, precum și ce măsuri trebuie să iei pentru a fi în siguranță.

În România, precipitațiile sunt deseori ploaie, adică apă în stare lichidă, cu excepția sezonului de iarnă când apa se transformă în fulgi de zăpadă de diverse dimensiuni și forme – la fel ca picăturile de apă.

 „30% precipitații” nu înseamnă 30% șanse de ploaie

Un alt detaliu ce îi duce în eroare pe români este procentajul afișat la precipitații. Când stația meteorologică vorbește despre „30% precipitații”, presupui că asta înseamnă că există o probabilitate de 30% să plouă, nu? Ei bine, răspunsul nu este corect.

Mulți dintre noi ar presupune că „30% precipitații” înseamnă că există 30% șanse de a fi plouat. Poate suna oarecum logic, însă nu este corect. „30% precipitații” înseamnă probabilitatea ca precipitațiile să se manifeste pe 30% din suprafața vizată de prognoza meteorologică.

Te-ar putea interesa și: Cum va fi vremea de 1 Mai. La ce să se aștepte cei care vor să iasă la iarbă verde

Exercițiul care te poate ajuta să înțelegi prognoza meteo

Dacă ți se pare ilogic, fă următorul exercițiu: ai trei bile (una roșie și două verzi) într-o pungă, tu trebuie să scoți o bilă. Care este probabilitatea de a o lua pe cea roșie, fără să te uiți la bile? Una din trei, corect? Acum, prefă-te că ai trei șanse să faci acest lucru.

Dacă prima dată scoți bila verde, o pui înapoi și încerci din nou, și tot așa până la a treia încercare. Logica îți spune că, având trei șanse, vei reuși, nu-i așa? La fel e și cu șansele de ploaie.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Schimbare pentru toți românii. Ce se întâmplă cu codul numeric persona
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste lucruri
Capital.ro
Mâncarea viitorului care crește sălbatic în România: Algele Ulva | Cercetători din mai multe țări au venit să le studieze
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro