Ce îndatoriri are o naşă de cununie sau de botez. Asta e lista completă cu ceea ce trebuie să facă
Atunci când te decizi să devii părinte spiritual pentru un bebeluș sau o pereche de tineri proaspăt căsătoriți responsabilitatea este foarte mare. Iată care sunt orânduielile unor nași de cununie sau botez.
Ce trebuie să faci ca nașă de cununie sau botez
Prietenii tăi cei mai buni se căsătoresc și te-au ales pe tine să îi conduci la altar în postura de părinte spiritual. Sora ta a născut o fetiță sau băiețel și te roagă să-l creștinezi? Acum este momentul să te bucuri de unele dintre cele mai emoționante momente din viața ta.
Pe lângă rolul de a fi părinte spiritual și de a oferi sfaturi prietenilor tăi, iată care sunt îndatoririle unei nașe de botez sau cununie. Îți vom prezenta câțiva pași esențiali pentru a te asigura că cel mai important eveniment va decurge fără probleme.
Nașa rupe turta miresei, o machiază și o aranjează
Deși tradițiile diferă în funcție de zona din România în care te afli, nașa devine cea mai bună prietenă și sfătuitoare a miresei. Nașa o îmbracă, o coafează, o aranjează și o machiază pe domnișoara care va îmbrăca rochia de mireasă.
Nașa și mireasa aleg împreună lumânările de la cununie, voalul, coroniţa, precum şi baticul ce va fi folosit la finalul petrecerii, lucruri care vor fi plătite de către părinții spirituali. De asemenea, nașii sunt cei care achită și taxa pentru cununia religioasă de la biserică.
O altă sarcină pe care o are nașa este aceea de a comanda turta miresei, cu care va merge la ea acasă. Înainte de a ieși din casă, nașa rupe turta, în formă de cruce, deasupra capului miresei, iar bucăți din prăjitură se împart la cei din alaiul tinerilor, pentru a le purta noroc.
În drum spre cununia religioasă ne vom ciocni de alte îndatoriri. În biserică, nașa intră de braț cu mirele, în spatele lor venind mireasa este condusă de către naș. Ca părinți spirituali ai tinerilor care tocmai se căsătoresc, nașii sunt cei care țin lumânările în timpul ceremoniei.
De asemenea, nașii sunt cei care ajută preotul să pună verighetele pe mâinile mirilor, precum și cununiile de pe cap. La final, nașii părăsesc împreună cu mirii biserica, pentru a se îndrepta spre locul petrecerii.
Nașii și mirii întâmpină invitații în fața restaurantului
La petrecerea de nuntă, mirii și nașii întâmpină împreună invitații evenimentului, cu un pahar de șampanie. După dansul mirilor, primii care se alătură ringului de dans sunt nașii, iar apoi restul mesenilor.
La finalul petrecerii, nașa scoate voalul de pe capul miresei și îi aranjează baticul sau voaleta, nu înainte de a-i arăta în oglindă cum îi stă ca o femeie proaspăt căsătorită.
Ce plătesc nașii la petrecerea pentru botez a bebelușului
Atunci când creștinezi un copil există anumite lucruri pe care trebuie să le respecți ca nașă. Nunii sunt cei care plătesc taxa de la biserică, achită lumânarea de botez și florile care împodobesc cristelnița.
De asemenea, nașa este cea care cumpără hăinuțele de botez ale bebelușului plus un material de pânză necusută de doi metri, cu care va ține copilul învelit.
De asemenea, tot nașa este cea care va ține bebelușul în brațe în timpul ceremoniei. Binențeles, nu vor lipsi nici darurile pentru bebeluș. Băiețelul primește un lănțișor cu pandativ, în timp ce fetița va avea de la nașa ei o pereche de cercei.