Vladimir Putin a câștigat un nou mandat în fruntea Rusiei, după o serie de alegeri prezidențiale în care totul a fost controlat, de la contracandidați, până la prezența la vot. Pe măsură ce lumea luptă să înțeleagă care este următoarea mișcare a acestuia și ce are de gând să facă în Ucraina, unii critici au recurs la remarci despre înălțimea președintelui rus. Mulți s-au întrebat ce înălțime are de fapt Vladimir Putin, mai ales că liderul rus a fost surprins apelând la câteva trucuri pentru a părea mai impozant.
Obișnuit să își țină viața privată departe de ochii lumii, liderul de la Kremlin are câteva slăbiciuni pe care ține cu tot dinadinsul să le țină ascunse. Pentru că și-a creat o imagine de lider neînfricat, Putin nu vrea ca lumea să afle ce înălțime are, iar asta pentru că i-ar știrbi iluzia de bărbat puternic pe care și-a făcut-o de-a lungul timpului.
Au existat și voci care l-au atacat exact în punctul sensibil: înălțimea lui. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, l-a numit „lunatic” și a spus că suferă de „sindromul omului mic”, în timp ce senatorul republican american Mitt Romney a spus că este „un om mic, rău, cu ochi sălbatici”.
Putin a fost catalogat ca având „complexul lui Napoleon”. Dar el nu este cu mult mai scund decât înălțimea medie globală pentru bărbații adulți.
De decenii, Putin a avut grijă să promoveze ideea că este extrem de neînfricat. El a fost făcând judo, tir, pescuit și diverse alte activități sportive. Mulți spun că încearcă să copenseze pentru înălțimea lui.
Jeremy Clarkson a sugerat în The Times că „adevărata cauză a nebuniei” aparent manifestată de Putin este simplă: el „nu este foarte înalt”.
„Să nu fii foarte înalt pare să îi afecteze pe oameni”, a scris Clarkson. „Napoleon nu a fost foarte înalt. Hitler nu a fost foarte înalt. Mussolini nu a fost foarte înalt… Acest lucru îi consumă în ființa lor și devin nebuni.”
Vladimir Putin nu este un bărbat înalt, iar despre asta s-a tot vorbit de-a lungul timpului. El are doar 1,65 m, cu toate că pare impozant. El a apelat în trecut la trucuri care să îl facă să pară mai înalt.
Înălțimea medie a bărbaților ruși este de 1.77 m. „În politică, înălțimea contează”, a declarat The Economist în 2020.
Președinții SUA „deveneau tot mai înalți în raport cu americanii obișnuiți”, raporta revista.
Cercetările sugerează că „politicienii cu membre lungi își depășesc rivalii cei mai scunzi” în sondaje, deoarece „oamenii mai înalți se bucură de o stimă de sine mai ridicată, în medie, și sunt percepuți ca fiind mai sănătoși, mai inteligenți și mai autoritari.
Donald Trump (peste 1.87m) era predispus să atace alți lideri politici, inclusiv liderul nord-coreean Kim Jong Un (1,70 m) și primarul Londrei, Sadiq Khan (1.65 m), pentru statura lor mai mică.
Pe malul celălalt al oceanului, un deputat senior a sugerat în 2021 că Boris Johnson (1,75m) „intenționat” numea miniștri înalți la Trezorerie, pentru a-l enerva pe cancelarul său obsedat de imagine, Rishi Sunak, „care are doar 1.70 înălțime, a scris Daily Mail.
„Ideea că înălțimea este legată de conducere și masculinitate pare să fie tot mai incertă pe măsură ce vechile „noțiuni de patriarhat se clatină și noua generație europeană de bărbați scunzi se ridică”, a spus site-ul de știri.
Napoleon Bonaparte „s-ar potrivi perfect pe scena mondială” astăzi, a scris The Wall Street Journal.