Ce impozite plătește BOR, de fapt. Biserica Ortodoxă vine cu precizări
Patriarhia Română vine cu precizări importante privind impozitele pe care le plătește către stat, după ce în ultima perioadă s-a vehiculat că BOR ar fi scutită de la plata acestor taxe. Într-un comunicat de presă, Biserica Ortodoxă Română atrage atenția că anumite venituri cum ar fi cele încasate pentru nunți și botezuri sunt suctite de la impozitare pentru că reprezintă contribuții și nu taxe.
Ce impozite plătește BOR, de fapt. Patriarhia Română vine cu precizări
În comunicatul transmis, Biroul de presă al BOR precizează că Biserica Ortodoxă plătește impozite ca orice alt cult religios din România și că tema lansată în spațiul public privind scutirea sa de la plata acestor taxe este una falsă.
Acest raport este perfect fundamentat constituțional. Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plătește impozite conform legii. În esență este vorba despre raportul stat – culte religioase, nu doar despre raportul stat – BOR. Singurele venituri ale cultelor religioase din Romania care sunt scutite de impozitare sunt doar cele provenite din vânzarea obiectelor & cărților de cult și cele provenite din contribuţii (nu taxe!) pentru anumite servicii religioase, care NU sunt activități comerciale.”, se arată în comunicat.
BOR precizează că banii proveniți din respectivele surse sunt reinvestiți în consolidarea bisericilor și mănăstirilor, dar și pentru acte de caritate.
Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea (la fel de reală ca finanțarea parțială de la stat), rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreţinerea și repararea lăcaşurilor de cult, precum și în ampla operă caritabilă cu enorme beneficii pentru comunitate”, transmite Patriarhia Română.
Statutul fiscal al BOR, același cu cel al ONG-urilor
Din punct de vedere fiscal, Biserica Ortodoxă Română are un statut similar cu ONG-urile, partidele politice, universitățile și sindicatele. BOR precizează că plătește impozit pe salariile angajaților (personal clerical și neclerical), terenuri, clădiri, precum și pe „orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă aceste fonduri nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaţionale și culturale.”
În spațiul public, știrile de tipul „Biserica nu plătește impozite” (o temă neacoperită de realitate, deci un neadevăr), ignoră o uriașă evidență formulabilă onest astfel: statul(!), din rațiuni bine gândite, nu impozitează Biserica/ cultele religioase în legătură strictă cu obiectele & cărțile lor de cult și contribuțiile benevole ale credincioșilor, venituri reinvestite în activități menite să susțină bisericile și activitățile sociale ale acestora profund benefice pentru societate.
Știrea falsă că Biserica nu ar plăti impozite transferă astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului însuși, în acest caz monopolul acestuia asupra fiscalității.
Citește și: „Ce nu au voie să facă sub nicio formă preoții din România. Avertismentul transmis de Patriarhul Daniel”