12 dec. 2023 | 11:31

Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun, în funcție de vârsta lui. Ce spun psihologii

Diverse
Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun, în funcție de vârsta lui. Ce spun psihologii
Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun, în funcție de vârsta lui. Ce spun psihologii

Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă din an, de care se bucură din plin atât copiii, dar și adulții, care găsesc în această sărbătoare o modalitate de a scăpa de griji și probleme. Ce facem, însă, când ne dăm seama că cei mici pun la îndoială existența lui Moș Crăciun? Când și cum le spunem acestora adevărul, conform sfaturilor oferite de specialiști.

Cum le spunem celor mici adevărul despre Moș Crăciun

Când vine vorba despre a spune adevărul copiilor despre Moș Crăciun, părinții se confruntă adesea cu întrebări delicate și dileme despre cum să abordeze subiectul. De cele mai multe ori, ne întrebăm cum putem păstra magia sărbătorilor în timp ce le spunem copiilor că Moș Crăciun nu este real.

Ne simțim mereu emoționați atunci când cei mici (sau cei mai măricei) încep să pună sub semnul întrebării existența lui Moș Crăciun și să abordeze subiectul direct. Parcă întotdeauna suntem luați prin surprindere, chiar dacă ne-am dat seama că au crescut și că au auzit diverse lucruri în preajma altor copii.

Totuși, refuzăm să confruntăm realitatea și încercăm să facem tot felul de scenarii pentru a-i convinge că Moș Crăciun există și este un personaj chiar real. Dr. Kelly Allen, profesoară la Universitatea din Melbourne și specialistă în psihologia dezvoltării și a educației, susține că oamenii recrează an de an ritualurile de Crăciun pentru a consolida ideea de apartenență socială. Această practică ajută la construirea unor legături solide, contribuind la evitarea sentimentului de singurătate în rândul adulților.

Meg Anne Ford, antrenoare pentru părinți și fondatoare a Be Kind Coaching în SUA, argumentează că momentul potrivit pentru a dezvălui copiilor adevărul despre anumite aspecte ține de disponibilitatea părintelui de a purta o discuție directă.

Conform perspectivei sale, adulții au responsabilitatea de a construi în cadrul familiei un mediu sigur, în care copiii să simtă iubire, compasiune și validare, dar mai ales sinceritate și încredere, chiar și în astfel de situații, cum este cea legată de Moș Crăciun.

Când trebuie să afle copiii adevărul despre Moș Crăciun

Dr. Emily Edlynn, specialistă în psihologia copilului, aduce în discuție ideea că subtilitățile din întrebările copiilor ar trebui să devină punctul central pentru adulți, provocându-i să reflecte și să-și ajusteze răspunsurile.

Mai exact, în situațiile în care copiii își exprimă ferm opinii și încep să găsească mai puțin plauzibilă existența lui Moș Crăciun, părinții ar trebui să inițieze o discuție deschisă și să îi întrebe pe cei mici cum au ajuns la acea concluzie.

De obicei, aceste îndoieli devin evidente la vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani, chiar dacă gândul a început să se contureze cu câțiva ani înainte, mai ales în cazul în care există și frați sau surori mai mari în aceeași casă.

Vezi și: Câți ani are Moș Crăciun? Cum răspunzi copiilor la această întrebare

Dr. Oana Niculae ne îndeamnă să începem încă din preșcolaritate să le explicăm copiilor că adevăratul Moș Crăciun nu poate fi văzut de nimeni și că persoanele pe care cei mici le întâlnesc în spațiile publice sunt doar oameni care se costumează în acest personaj, din dorința comună de a păstra farmecul Moșului Crăciun în mijlocul nostru.

Astfel, atunci când copiii ridică întrebări cu privire la existența Moșului, putem răspunde sincer că nici noi nu l-am văzut, dar continuăm să menținem vie povestea sa. Astfel, vor înțelege de unde vine tradiția cadourilor puse sub brad, de ce sunt oamenii mai dragi de sărbători și se vor bucura din plin de realitate.

 Cum să le explicăm copiilor despre Moș Crăciun

Abordați subiectul Moșului Crăciun într-un moment liniștit și relaxat, fără presiuni. Ocazia perfectă ar putea fi atunci când copiii încep să pună întrebări sau să exprime îndoieli, când nu se mai bucură atât de tare de sosirea personajului în casa lor.

Ascultați îngrijorările și întrebările copiilor cu empatie. Întrebați-i despre ceea ce cred deja și ce nelămuriri au. Acest lucru vă va oferi o perspectivă asupra modului în care pot percepe realitatea legată de acest personaj imaginar.

Subliniați că Moș Crăciun este mai mult decât o figură reală – el simbolizează generozitatea, bucuria și spiritul sărbătorilor. Copiii pot înțelege că adevărata magie a Crăciunului provine din iubirea și bunătatea pe care o împărtășim în familie și comunitate.

Te-ar putea interesa și: Locul unic din România cu peisaj de iarnă ca în poveşti, sunt şi săniuţe trase de câini. Nu mai vrei să pleci de aici, e mai frumos ca în Austria

Asigurați-i pe copii că nu le-ați spus povestea Moșului Crăciun pentru a-i înșela, ci pentru a împărtăși o tradiție minunată și a crea amintiri frumoase în familie. Insistați asupra bucuriei de a face cadouri și de a petrece timp împreună.

După dezvăluirea adevărului, implicați copiii în tradițiile sărbătorilor. Încurajați-i să devină parte activă în pregătirile Crăciunului, să ajute la împachetat cadouri și să se gândească la surprize pentru cei dragi.

Chiar dacă Moș Crăciun nu este o figură fizică, păstrați magia Crăciunului vie prin continuarea tradițiilor, citirea poveștilor și împărtășirea bucuriei sărbătorilor în familie.

Prin abordarea deschisă și sinceră, poți transforma această tranziție într-o oportunitate de a consolida legăturile familiale și de a construi noi tradiții bazate pe iubire, respect și bucurie.