Sfinții Mihail și Gavril se sărbătoresc în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Creștinii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc și se bucură de petreceri uriașe date în cinstea celor care le poartă numele. Această zi specială este inscripționată în calendarul creștin cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru majoritatea românilor. Ce poartă mulți dintre ei atunci doar pentru a avea noroc tot anul?
Sfinții Mihail și Gavril se sărbătoresc în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Toți românii se pregătesc de petreceri date în cinstea celor care le poartă numele. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși. La noi în țară, peste 1.3 milioane de români se numesc Mihail, Gavril sau derivate ale Sfinților.
Aceștia sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. Astfel, ziua aceasta este un moment de reculegere și pomenire a celor plecați de pe această lume. Oamenii își aduc aminte de cei dragi care nu mai sunt alături de ei și respectă cu strictețe tradițiile și obiceiurile.
Una din datinile lăsate în urmă are legătură cu hainele pe care trebuie să le porți în ziua specială de sărbătoare. Se spune că dacă vei purta alb în ziua Sfinților Mihail și Gavril vei avea parte de o moarte ușoară, iar sufletul tău va ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Albul simbolizează puritatea și viața de apoi. De asemenea, vei avea parte și de noroc pentru toată viața.
În bătrâni se spunea că nu este bine să te îmbraci în negru pentru că vei atrage asupra ta energii negative. Mai mult decât atât, pentru a putea fi protejat de cei doi arhangheli trebuie să porți în portofel o iconiță cu cei doi sau o cruciuliță.
Toți credincioșii trebuie să țină cont de detaliile de mai sus și să spună în ziua de 8 noiembrie această rugăciune specială.
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele).
Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.
Izbăvește-ma, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ție si chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea!”