Micul dejun poate fi considerată cea mai importantă masă a zilei, pentru că aceasta dă organismului energia și nutrienții necesari pentru a începe ziua așa cum trebuie. Așadar, ce greșeală fac românii atunci când iau micul dejun. Care sunt alimentele care nu trebuie consumate la 8 dimineața.
Masa de dimineață oferă organismului cele necesare pentru începerea unei zile în forță. Cu toate astea, mulți dintre români fac o greșeală majoră.
Greșeala este aceea că se consumă frecvent carbohidrați rafinați la micul dejun, fapt care poate duce la apariția unor probleme de sănătate, printre care și creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru toate procesele celulare și metabolice din organismul uman, însă sunt împărțiți în două categorii: rafinați și complecși.
Carbohidrații rafinați au fost procesați, asta însemnând că zaharurile și cerealele au fost lipsite de nutrienți esențiali, vitamine și minerale, potrivit specialiștilor She Finds.
În schimb, carbohidrații complecși sunt pur și simplu carbohidrați neprocesați, asta însemnând că părțile nutriționale rămân intacte.
Din categoria carbohidraților rafinați fac parte produsele de patiserie, clătitele, spaghetele sau vafele. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce poate favoriza apariția diabetului.
Consumul acestor alimente pot face ca celulele din mușchi, ficat și grăsimi să nu mai răspundă bine la insulină și preiau cu dificultate glucoza din sânge. După ce mănânci arbohidrați rafinați poți întâmpina senzații de oboseală sau de lentoare.
Din fericire, carbohoidrații refinați pot fi înlocuiți cu o serie de alte alimente sănătoase.
Spre exemplu, la micul dejun poți consuma: fulgi de ovăz cu nuci sau semințe, omletă cu legume sau iaurt simplu grecesc cu fructe de pădure și semințe de chia.
Astfel, alimentele echilibrate și bogate în nutrienți mențin nivelul de zahăr din sânge normal, constant, și oferă energia și nutrienții de care avem nevoie.
Fructele recomandate pentru micul dejun și nu numai sunt: căpșunile, portocale, banane, prune și afine.
De asemenea, persoanele care includ mai multe cereale integrale în dieta lor au rate mai scăzute de boli cardiovasculare și tind să-și gestioneze mai ușor greutatea. Cerealele recomandate la micul dejuns sunt: grâu, orez, ovăz, orz…etc.
-pâine integrală,
-orez brun,
-quinoa,
-fulgi de ovăz,
-floricele de porumb.
La fel ca fructele, legumele sunt încărcate cu antioxidanți, fibre, potasiu și acid folic. Astfel, poți consuma cu încredere broccoli, spanac, cartofi dulci, morcovi sau roșii, scriu specialiștii Live Strong.
În plus, fasolea și mazărea nu sunt doar carbohidrați complecși, ci și o sursă alternativă sănătoasă de proteine. Sărace în grăsimi și bogate în fibre, acestea conțin fier și zinc.