Ce fotbaliști români și-ar apăra țara în caz de război: „Acum gândim cumva, atunci am gândi poate diferit”
Ce fotbaliști români și-ar apăra țara în caz de război. Agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei a creat și revoltă, dar și îngrijorare în lumea întreagă, dar și în România. Aflați geografic în apropierea cumplitei conflagrații, mulți conașionali și-au pus problema ce s-ar întâmpla dacă și țara noastră ar trebui să lupte, efectiv, cu „marele vecin de la Răsărit”, cum era denumită cândva fosta URSS. Mai mulți jucători importanți români au explicat ce ar face ei, dacă ar fi chemați „l arme”.
Ce fotbaliști români și-ar apăra țara în caz de război
Ce fotbaliști români și-ar apăra țara în caz de război. Războiul a devenit o realitate cruntă de când Rusia a invadat Ucraina. Dincolo de gestul sângeros al urmașei fostei URSS, România stă „în primul rând” lângă scena unde se desfășoară cea mai teribilă conflagrație ce a lovit Europa după cel De-al Doilea Război Mondial.
Playsport a vrut să afle opinia mai multor fotbaliști români despre război și despre eventualitatea nedorită de a-și apăra propria țară cu arma în mână. Andrei Ivan (25 de ani), atacantul de la U. Craiova, a mărturisit că n-ar ezita în a face un asemenea lucru.
“Eu așa simt, că ar trebui să fac asta și că aș face-o. Dincolo de faptul că mi se pare și normal. Am fost crescut cu aceste lucruri, cred că e important rolul familiei în ce ajungi să crezi și să faci în astfel de situații. Și eu am fost învățat să fac totul pentru familia mea”, a mărturisit Andrei Ivan, în exclusivitate pentru Playsport.
„Acum gândim cumva, atunci am gândi poate diferit”
Un alt fotbalist român care a răspuns provocării jurnaliștilor de la publicația citată a fost Denis Alibec, jucătorul celor de la Atromitos. Din aparent mai îndepărtata Grecie, internaționalul de 32 de ani a declarat că ar încerca cu siguranță să facă tot ce ar depinde de el pentru a-și ajuta țara, familia, prietenii.
“Nu știu cât și dacă ar conta contribuția mea. Dar știu sigur că aș încerca să fac asta. Cred că oricine ar trebui măcar să încerce să facă asta, dacă e nevoie. Te gândești la cei dragi ție, la familie, la apropiați, prieteni… Dacă depinde de tine să le fie bine, încerci orice! Ei sunt practic țara: oamenii, familiile tuturor, adunate”, a spus Denis Alibec pentru aceeași sursă.
Și căpitanul celor de la FCSB, Florin Tănase (27 ani), a oferit o reacție asemănătoare, menționând, în schimb, că nu știe să folosească o armă, dar ar găsi alte feluri prin care să-ași ajute țara în caz de nevoie. Internaționalul român a recunoscut, totodată, că opinia se poate schimba atunci când chiar te confrunți cu problema respectivă
“Chiar e foarte greu de spus cum gândești și cum reacționezi în acele momente. Acum, când situația asta nu există, apreciezi într-un fel. Dar într-o situație de criză cum e cea pe care nimeni nu și-o dorește, cred că ai alt mod de a gândi și de a vedea lucrurile. Știu sigur că nu sunt un laș, nu am fost niciodată, dar știu sigur și că nu știu să folosesc o armă! Dacă ar fi nevoie, aș fi gata să ofer orice ajutor mi se cere, dacă e chiar un lucru util și de ajutor pentru familia și țara mea”, a declarat Florin Tănase.
„Patria nu se apără doar cu arma în mână”
În schimb, Ciprian Marica, fostul atacant dar și căpitan al echipei naționale, a oferit un răspuns mai complex. El a criticat, în primul rând, cedarea resurselor naturale, industriale, dar și umane, în anii trecuți de la Revoluția din 1989.
„Vezi tu, pentru România este o situație tare complicată. În goana după bani, egoismul, interesul propriu au sugrumat la maximum patriotismul. Noi am cedat cam tot ce aveam fără să fim atacați, de bună voie. Ni s-a vândut țara la fier vechi într-o prima fază. Apoi ni s-a înstrăinat pământul, la propriu. Cum sa permiți să vinzi pământurile țării străinilor? Cum am ajuns o țară plina de bogății care nu mai sunt ale noastre?
Iar într-un final, ne-au fost înstrăinați oamenii, ne-au fost goniți profesioniștii, i-am școlit pe bani mulți și acum lucrează pentru străini. Am ajuns la un paradox: să fugim din țară pe timp de pace mai mulți decât cei din zone de conflict!”, a spus Marica pentru sursa citată.
Doi fotbaliști ucraineni au fost uciși în atacurile armatei ruse
Ciprian Marica a adăugat că, în România, a fost distrus însuși patriotismul în ultimii 30 de ani.
„Acum, spuneți voi, e România într-o situație simplă? Eu spun că nu, am lăsat să fie distrus patriotismul convinși, probabil, că nu o să se întâmple niciodată ceva ca în Ucraina. Și orbiți de interese, comisioane, bani, slugărnicie!
Nu e un moment în care să ne punem astfel de întrebări! Patria nu se apără doar cu arma în mână, trebuie să ne trezim. E foarte târziu, dar nu prea târziu!
În privința armelor, este răul suprem care i se întâmplă omenirii! Nu Ucraina, ci lumea toată este rănită în acest moment! Avem nevoie de pace, nu de arme!”, a mai adăugat Marica pentru playsport.ro.
FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor, a anunţat, marţi, că doi jucători ucraineni, de 21 şi 25 de ani, au murit după ce țara lor a fost invadată de Rusia, scrie hotnews.ro. Este vorba despre Vitalii Sapylo, 21 de ani, de la echipa de tineret a clubului Karpaty Lvov (divizia a doua) şi Dmytro Martynenko de la FC Gostomel (dintr-o ligă inferioară, din Regiunea Kiev), 25 de ani. Alți sportivi, printre care faimoșii frați Klitschko, foști campioni mondiali la box, la categoria grea, au pus deja mâna pe arme și își apără țara chiar pe străzile din Kiev și ale altor orașe din Ucraina.