Ce feluri de mâncare pot servi elevii în școli, de fapt. Meniul sugerat de INSP
Institutul Național de Sănătate Publică a propus o listă cu câteva preparate culinare pentru elevii din școli. Felurile de mâncare conțin produse proaspete, bio, fără conservanți sau aditivi, iar opțiunile sunt destul de atrăgătoare pentru elevi. Ce feluri de mâncare pot servi elevii în școli în acest an?
Meniul propus de INSP pentru elevii din România
Preparatele culinare propuse pentru elevii din sistemul de învățământ ar putea fi o alegere foarte bună, dacă se va respecta. Ideile propuse de membrii institutului ar trebui să echilibreze situația consumării alimentelor nesănătoase de către copii. Procentul de obezitate în rândul tinerilor crește de la an la an, mâncarea nesănătoasă și alimentele de tip fast-food reprezentând o masă principală, aproape zilnic
Sufleu de broccoli cu brânză, cartofi franțuzești sau quinoa cu legume se numără printre felurile de mâncare recomandate de INSP pentru masa elevilor. Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ vrea să ofere un preparat sănătos tuturor elevilor și să aducă și o educație culinară sănătoasă.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2021 privind aprobarea continuării acestui program în învățământul preuniversitar de stat au apărut în Monitorul Oficial.
Variante de meniu propuse de INSP
Câteva idei de meniu au apărut pe pagină oficială a siteului Institutului Național de Sănătate Publică:
- ciorbă de legume;
- supă de pui cu legume;
- ciorbă de văcuță cu legume;
- legume cu piept de pui la grătar;
- mâncare de mazăre cu piept de pui;
- pilaf cu legume și ficăței de pui;
- piure de morcov cu grătar de pui;
- piure de cartofi cu piept de curcan;
- mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- ghiveci de legume cu pui;
- orez cu legume și pui la tavă;
- sufleu de broccoli cu brânză;
- cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
- tocană de legume cu orez brun;
- piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
- omletă cu legume — ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
- sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
- dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- macaroane cu brânză;
- cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
- quinoa cu legume;
- sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume — roșii, castravete, salată;
- sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude — gogoșar, varză, morcov;
- un fruct întreg.