09 ian. 2024 | 09:51

Ce facturi primesc românii cu repartitoare de căldură. Radu Opaină, șocat de sumele colosale afișate: „O înșelăciune în masă”

News
Ce facturi primesc românii cu repartitoare de căldură. Radu Opaină, șocat de sumele colosale afișate: „O înșelăciune în masă”
Tabel sume de plătit

Radu Opaina, un cunoscut activist pentru drepturile consumatorilor, a ridicat problema îngrijorătoare a prețurilor exorbitante la căldură și întreținere plătite de românii care au instalate repartitoare de căldură în locuințele lor. Acesta a publicat de curând o listă prin care a dorit să demonstreze diferențele de bani existente între persoanele care au repartitoare și cele care nu au.

Mesajul lui Radu Opaină pentru români

Această situație paradoxală, descrisă de specialist ca fiind „absurdă din toate punctele de vedere”, afectează aproximativ 500.000 de români lunar. Este descrisă ca o înșelăciune în masă susținută și întreținută chiar de funcționarii statului, care ar trebui să protejeze interesele cetățenilor.

Radu Opaina a atașat un caz, unul din mii, care ilustrează această problemă. Proprietarii afectați, mulți dintre ei neștiind că sunt înșelați, plătesc sume nejustificat de mari, bazate pe citiri incorecte sau manipulate ale repartitoarelor.

Această descoperire a provocat revoltă în rândul locatarilor blocurilor din România, mulți cerând acum clarificări și ajustări ale facturilor de căldură și întreținere.

”Șoc în blocuri….unele blocuri! 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură, respectiv întreținere, decât proprietarii/blocurile fără repartitoare ceea ce este absurd din toate punctele de vedere! Și cu banii luați și cu factura umflată!

Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat!

La nivelul României este vorba despre cca. 500.000 oameni înșelați lunar! O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin! Atașez un caz din mii de cazuri!”, a transmis fostul director R.A.D.E.T. București.

CITEȘTE ȘI: e-Factura, obligatorie în România de la 1 ianuarie 2024. Când dispar toate celelalte tipuri de facturi

Reacția cetățenilor

Organizațiile de protecție ale consumatorilor și diverse grupuri civice se mobilizează pentru a cere transparență și corectitudine în calculul acestor costuri, insistând pe necesitatea unei revizuiri urgente a sistemului de facturare și pe realizarea de controale riguroase asupra modului în care sunt calculate și încasate aceste sume.

Pe de altă, mulți internauți au declarat că aceste informații nu sunt noi, demonstrând resemnare și întristare vizavi de această problemă ignorată de autorități de ani buni.

”Nu este ceva nou… Din păcate asta suportăm de câțiva ani buni de zile…”, ” Eu stiu ca ma fura. Si ce sa fac? Asa fura administratorii in cooperare cu firmele care masoara consumurile. Nu le face nimeni nimic. Indiferent daca dovedesti”, ” Se stie de ani de zile!”, sunt doar câteva dintre părerile cetățenilor.

CITEȘTE ȘI: Cum trebuie să fie casa ta ca să plătești mai puțin la încălzire. Detaliul care îţi asigură facturi mai mici

Mai mult, o parte dintre ei susțin că sunt obligați de administratori să accepte instalarea lor, altminteri, rămân fără căldură. Din păcate, această problemă, deși identificată, nu are niciun cusur legal, ceea ce înseamnă, că nimeni nu poate face în acest moment pentru a soluționa ”înșelăciunile”.

Urmărește intervenția lui Radu Opaină despre obligativitatea repartitoarelor:

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Capital.ro
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro